Historisk rymdcharter lyfte i natt i Florida

Christopher Sembrosk, Hayley Arceneaux, Jared Isaacman och Sian Proctor. Bild: Handout/Lehtikuva/AFP

Den första fullskaliga "charterresan" ut i rymden har lyft från Kennedy Space Center i Florida.

Tre minuter efter klockan 03, finsk tid, påbörjade de fyra resenärerna sin resa, och tio minuter senare befann de sig i rymden.

Himlen var molnfri, humöret på topp och åskådarna runt Kennedy Space Center jublade ikapp med Space X kontrollrum när raketen Falcon 9 klockan 20.03 lokal tid steg mot skyn.

Tre timmar senare kunde rymdföretaget via Twitter meddela att de fyra ombord hade nått 585 kilometer ut i rymden, den höjd deras farkost ska gå i omloppsbana runt jorden på.

När de hade kommit nästan halvvägs dit tackade Jared Isaacman, den miljardär som har beställt äventyret, alla som gjort resan möjlig och sade att "vi öppnar dörren mot en spännande och outforskad gräns, dit få tidigare har nått och många ska följa".

– Och dörren är nu öppen och det är ganska häftigt, fortsatte han.

Falcon 9-raketen lyfter från Kennedy Space Center i Florida. Bild: Handout/Lehtikuva/AFP

Överlevde cancer

38-åringen blev miljardär efter att som tonåring ha hoppat av skolan och sedan grundat onlinebetalningsföretaget Shift 4. Upp i världsalltet tar han med sig 42-årige Chris Sembroski, 51-åriga Sian Proctor och 29-åriga Hayley Arceneaux. Den sistnämnda överlevde cancer i barndomen, och målet med resan är att samla in hela 200 miljoner dollar (170 miljoner euro) till bland annat cancerforskning.

Hur mycket Isaacman har betalat entreprenören Elon Musks företag Space X är hemligt. Men vid sidan av välgörenhetsmålet är projektet ett skyltfönster för Musks rymdplaner – tillsammans med USA:s rymdstyrelse Nasa planerar han baser på såväl månen som Mars, och har deklarerat att människan ska bli en "multiplanetär art".

Utsiktskupol i glas

Kapseln de fyra rymdfararna färdas i är av modellen Crew Dragon, som Space X även använder i sin kontraktstrafik för Nasa då de transporterar astronauter till Internationella rymdstationen (ISS). Men detta exemplar, som kallas Resilience, har speciella turistfinesser. Där dockningsluckan för ihopkoppling med ISS i vanliga fall sitter finns nu i stället en stor utsiktskupol i glas, för att kunna beundra vår planet uppifrån och föreviga de bästa fototillfällena.

Skillnaden mot tidigare liknande satsningar på turism i rymden är dels att de ska vara ute så länge och så långt bort, tre dygn på en höjd av 585 kilometer, bortom ISS. Dels att Dragon-kapseln innehåller idel civilister, alltså ingen fullutbildad astronaut som leder resan.

Planen är att kapseln sköter hela färden själv, fram till den planerade landningen i Atlanten i helgen. Fram tills dess kommer Crew Dragon att färdas runt jorden med en hastighet som gör att de tar sig runt klotet på 90 minuter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning