Historisk nedgång för SPD i Tyskland

Andrea Nahles avgång kastar ett redan nervöst och splittrat parti i en djup kris. Bild: Tobias Schwarz/Lehtikuva-AFP

”Förbundskansler eller hemmafru”. Så skrev Andrea Nahles, kanske lite ironiskt, om sitt yrkesval då hon för trettio år sedan tog studentexamen. Hon valde ett liv i politiken, engagerade sig på vänsterflygeln i det tyska socialdemokratiska partiet, avancerade spikrakt.

Hon utstrålar ambition, energi och maktmedvetenhet. Få inom och utanför partiet ifrågasatte att Nahles förr eller senare skulle nå toppen. I fjol valdes hon som första kvinnan att leda Tysklands äldsta demokratiska parti.

Men i början av juni, bara fjorton månader senare, har hon lämnat sina uppdrag som socialdemokraternas partiordförande och gruppledare i förbundsdagen med en skräll.

Och inte bara det. Nahles ledde SPD:s ungdomsorganisation, blev partisekreterare, var en uppskattad arbets- och socialminister i Angela Merkels förra regering. Nu har hon fått nog och vill lämna politiken för gott efter arton år i förbundsdagen. Nästa vecka fyller hon 49.

Hennes avgång kastar ett redan nervöst och splittrat parti i en djup kris. SPD tappar i väljarstöd och vet inte varför, många inom partiet säger att det nu handlar om att överleva. Allt tyder på att socialdemokraterna kommer att lämna koalitionen med det kristdemokratiska CDU/CSU efter en partikongress i höst. Då skulle de samtidigt provocera förbundskansler Merkels avgång efter fjorton år vid makten och förtida val.

Förbundsdagsvalet 2017 gick dåligt för socialdemokraterna. Egentligen ville de inte vara med en tredje gång i en stor koalition som inte längre har en stor majoritet. Men de sade ändå ja då Merkel misslyckades med att bilda regering med De gröna och det liberala FDP. Partiledaren Martin Schulz, som i en tapper valkampanj hade väckt stora förhoppningar som inte infriades, avgick tolv månader efter det att partikongressen hade valt honom med hundra procent av rösterna.

Nahles tog över. Hon lovade förnya partiet och skärpa profilen trots ett nytt regeringssamarbete. Därför ville hon inte sitta i Merkels kabinett. Men hon råkade göra taktiska fel, irriterade med uppkäftiga uppträdanden. När SPD i Europavalet bara fick 15 procent av rösterna – fem punkter mindre än i förbundsdagsvalet – var det hon som kritiserades mest. Nahles försökte forcera en förtroendeomröstning i partigruppen, men insåg för sent att ett dåligt resultat, även utan motkandidat, skulle ha underminerat hennes auktoritet. Hon gav upp.

Partiet och parlamentsgruppen har tills vidare tillfälliga ledare. Regeringssamarbetet ska också tills vidare fortsättas. Men SPD fokuserar främst på sig självt, inte på väljarna. Debatten påminner om gruppterapi. Det talas igen om förnyelse i opposition och en "ren röd" profil, om att välja två partiledare, en kvinna och en man, och låta alla partimedlemmar delta i valet.

Problemet tycks vara att få kända socialdemokrater vill ha jobbet. Enligt de senaste opinionsmätningarna sjunker partiets väljarstöd till 12 procent, ett tecken på en historisk nedgång. Så lågt har röstningsresultaten inte varit på hundra år. I september och oktober hålls val i tre östtyska delstater och partiet måste igen räkna med smärtsamma nederlag.

SPD:s väljare vandrar åt alla håll. De unga upp till medelåldern favoriserar De gröna – som just nu, med opinionssiffror omkring 26 procent, tävlar med CDU/CSU om att bli Tysklands största parti. En del av den traditionella väljarkåren går däremot till det högerpopulistiska AfD – som med drygt 20 procent av stödet tycks vara på väg att bli starkast i öst.

Det finns mycket att fundera över. Inte enbart för socialdemokraternas framtida ledare.

Horst Bacia Frilansskribent, tidigare redaktör för Frankfurter Allgemeine Zeitung och korrespondent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning