Historisk bild: Sergej Lavrov i möte med Kim Jong-Un

Kim Jong-Un och Sergej Lavrov skakar hand.Bild: Lehtikuva/AFP/Valerij Sharifulin

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har för första gången träffat Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under sitt besök i landet, uppger Moskva. Samtidigt håller diktatorns högra hand, Kim Yong-Chol, nya möten med amerikanska företrädare i New York.

Sergej Lavrov anlände under torsdagen till Nordkorea, inbjuden av landets utrikesminister Ri Yong Ho.

Men Lavrov har även fått träffa landets själva ledare, Kim Jong-Un, enligt det ryska utrikedepartementet, som publicerat bilder på när de skakar hand med varandra. Det rör sig om det första mötet mellan den nordkoreanske diktatorn och en rysk regeringsföreträdare, skriver AFP.

"Kom till Ryssland"

Lavrov uttryckte sitt fulla stöd för överenskommelsen mellan Syd- och Nordkorea om att arbeta för fred och nedrustning, enligt ryska UD. Kim Jong-Un fick även en inbjudan.

"Kom till Ryssland, vi skulle bli väldigt glada över att träffa dig", sade Lavrov, enligt Moskva.

Kim Jong-Un ska å sin sida ha skickat en varm hälsning till Rysslands president Vladimir Putin – som han påstås ha berömt för att motverka USA:s dominans på världsscenen.

"Jag uppskattar högt att Putin motsätter sig amerikansk hegemoni", sade han, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Nya möten i USA

Samme Kim Jong-Un har samtidigt sin "högra hand", generalen och partitoppen Kim Yong-Chol, på plats i New York. Där träffade han på onsdagskvällen USA:s utrikesminister Mike Pompeo över en middag som varade i en och en halv timme.

– Det var jättebra, kommenterar Pompeo mötet efteråt.

Kim Yong-Chol är den högst uppsatte nordkorean som besöker USA på 18 år, och det är det tredje mötet mellan honom och Pompeo. Syftet med besöket är att förbereda för det planerade toppmötet den 12 juni mellan de två ländernas ledare.

Två möten är inplanerade under dagen.

Bakgrund

Upptinade och försämrade relationer

Under våren 2018 har relationen mellan diktaturen Nordkorea och västvärlden i hög grad tinat upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska nationerna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkoreas huvudstad Pyongyang och träffade Kim Jong-Un, vilket sågs som en förberedelse för ett toppmöte mellan Kim och USA:s president Donald Trump.

Nordkorea uppgav i slutet av maj att man, som utlovat, förstört sin anläggning för kärnvapentester i Punggye-ri. Ett annat tecken på god vilja var frisläppandet av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea. Planer på ett toppmöte i Singapore mellan Kim och USA:s president Donald Trump den 12 juni tog form.

Nyligen kom dock en plötslig vändning. Nordkorea ställde in ett planerat möte på hög nivå med Sydkorea. Regimen sade sig även behöva ompröva toppmötet i juni om USA insisterar på att Nordkorea ger upp sitt kärnprogram och beskrev USA:s signaler som "okunniga och korkade". Ledningen i Pyongyang var också upprörd över USA:s och Sydkoreas militärövningar.

I ett brev till Kim den 24 maj ställde Trump in toppmötet med hänvisning till "den enorma ilska och er öppet fientliga inställning" men han förklarade sig vara villig att ses om Kim "ändrar sig". Huruvida det skett, om träffen kommer att äga rum eller inte, är oklart.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00