Historiken lyfter fram det aktiva samarbetet

Samtidigt som sjöscoutkåren Vikingarna firar sitt 100-årsjubileum ger man ut en historik, snyggt inpaketerad mellan hårda pärmar.

– Scoutkåren har ett bra källmaterial, ett stort textarkiv och över tusen foton i sitt bildarkiv, så mycket av historien finns dokumenterad, berättar Niclas Erlin, som tillsammans med Niklas Stockmann har skrivit historiken.

Det var nära att de hade slängt bort en del av historien av misstag, då en gammal låda med C-kassetter stod och skräpade i kårlokalen. Men till all lycka tog sig Stockmann tid att lyssna igenom banden och det visade sig vara 25 timmar prat med de grundande medlemmarna, bandat på 1970-talet.

– Tack vare dessa band har vi tillgång till äkta citat från tiden då kåren grundades, säger historikern och journalisten Erlin.

Historiken behandlar ämnen som är viktiga för kåren, som samarbetet med systerkåren Vikingaflickorna och de kära rivalerna Seaboys, den lyckliga skilsmässan från metodistkyrkan, där relationen har fortsatt i form av ett hyreskontrakt och de gemensamma sommarlägren med sjöscoutkåren Porkala på Stora Bredskär.

– Vikingarna har aldrig levt isolerade, utan satsat på samarbete med olika parter.

Så sent som 2006 bytte kåren segelklubb och flyttade från Helsingfors segelklubb till Nyländska jaktklubben, för att kunna satsa mera på ungdomssegling och trappa upp det aktiva samarbetet till en ny nivå.

Vikingarna har under sina första hundra år förfogat över cirka 50 segelbåtar, om man räknar med varje jolle. De finns alla listade i ett detaljerat båtregister i slutet av historiken, som är möjligt tack vare det rika och välorganiserade källmaterialet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03