Taxi kolliderade med övningskörande spårvagn i Tammerfors

Spårvagnarna i Helsingfors, som linje 1 på bilden, får snart sällskap av Tammerfors dito. Men det började inte bra för en förare som övningskörde på onsdagen. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Finlands största spårvagnsmodell – den som ska invigas i slutet av nästa sommar – krockade på onsdagen med en taxi strax utanför Tammerfors.

Spårvagnsolyckan var den första någonsin i Tammerfors: Staden ska införa spårvagnar från och med nästa sommar.

Men det började inte särskilt bra – åtminstone inte för den förare som övningskörde den 37,3 meter långa spårvagnen vid lunchtid på onsdagen.

Spårvagnen skulle åka från stadsdelen Hervanta i sydöstra Tammerfors in mot centrum när en taxi kolliderade med vagnen, skriver polisen i ett pressmeddelande. Taxiföraren misstänks för brott i samband med krocken. Polisen utreder även om de nya trafikljusen fungerade när olyckan skedde.

Varken spårvagnsföraren eller taxiföraren skadades i samband med olyckan, uppger polisen.

I nuläget är Helsingfors den enda staden i Finland som har spårvagnstrafik, men tidigare har även Åbo och Viborg haft det. Tammerfors blir, efter en långdragen debatt som pågått ända sedan 1800-talet, den fjärde staden med spårvagn som kollektivt färdmedel.

Läs också: Nu går spårvägsprojektet i Tammerfors som på räls – långköraren invigs till sommaren

Spårvagnsnätet i Tammerfors testades under våren med en tysk spårvagn från 1981. Arkivbild. Bild: Wille Nyyssönen/Tampereen Raitiotie

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning