Historien genom föremålen

Identitetsskapande tingestar. Från föremålen leder programvärden Henrik Meinander berättelsen vidare mot fenomen och skeden i vår historia som har haft betydelse för vilka vi är i dag.Bild: Jarmo Kiuru

Henrietta Clayhills nya dokumentärserie Tolv ting om Finland baserar sig på en intressant idé: ett dussin föremål som alla haft en stor betydelse för Finlands historia presenteras i var sitt avsnitt för att fira hundraårsjubileet av vår självständighet.

Tolv ting om Finland sänds i Yle Fem fredagar kl. 18.30, repris tisdagar kl. 11.30.

I första avsnittet handlar det om en elementär symbol för vår demokrati: valsedeln. Framtida avsnitt kommer att behandla allt från soldaternas små identitetsbrickor till de massiva Sverigefärjorna.

I detta avsnitt fokuserar berättelsen dock inte särskilt mycket på själva det fysiska föremålet, som behandlas i någon enstaka scen och mest känns som en ursäkt. Det gör inte så mycket, för i stället får vi höra en bredare och också intressantare historia om den unga republikens kaotiska politiska utveckling under sina första år. Inbördeskrigets trauma och den bräckliga parlamentariska utvecklingen i dess kölvatten, som till slut skulle lyckas bygga sig tillräckligt stark för att övervinna Lapporörelsens högerextrema hot och ena folket inför andra världskriget.

Även om dokumentären inte väjer för att ställa också några obekväma frågor är det i grund och botten denna klassiska berättelse från historieboken som presenteras. Dokumentärens tidslinje fortsätter genom efterkrigstid och Kekkonenera fram till dagens recessionssargade jytkypolitik. Vissa saker måste naturligtvis behandlas ytligare än andra då avsnittet endast har cirka trettio minuter att tillgå, men flera av de intressantaste bitarna behandlas gediget. Det ger också en extra behållning att historien rör sig visuellt i tid och rum: förutom historiska fakta serveras estetiska intryck från vackra byggnader, betydelsefulla platser och arkivfilm.

Henrik Meinander gör emellanåt ett lite stelt och ovant intryck som programvärd, men kompenserar för det med sin bakgrundskunskap som i slutändan skänker helheten mer mervärde än avslappnat kroppsspråk och rappa repliker. I dokumentären medverkar också en rad kända namn som Finlands tidigare president Tarja Halonen, politiker som Erkki Tuomioja och Li Andersson samt författaren Sirpa Kähkönen. Genom att slopa finliret och hålla ett raskt tempo lyckas dokumentären pressa in en imponerande mängd fakta i sitt korta format.

Otto Ekman Reporter

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00