Historia och höstfärger dominerar årets bostadsmässa

Designtalo Airon Neito är ett nästan tvåhundra kvadratmeter stort hus planerat för en familj med två barn. Den har en av mässans djärvare inredningar. Bild: Sofie Fogde/SPT

Bostadsmässan i Kouvola har öppnat sina portar för allmänheten. Tanken är att både yngre och äldre människor ska kunna inspireras av inredningens finesser som till stor del går i gult och grönt.

Bostadsmässans tema i år är helt klart en mix av nutid och historia. Mässområdet är ett gammalt garnisonsområde där nya hus blandas med den gamla kasernens röda tegelhus som tar besökaren tillbaka till år 1911. Bland mässhusen är ändå trähusen starkt representerade.

Ett av mässans intressantaste objekt är det som kallas musikernas hus. Den gamla kasernbyggnaden ägs av musikern Elina Tikkanen och inhyste förut bland annat en bastu, en mangel och ett bageri.

– Det har inte varit helt lätt att fixa upp huset, eftersom det var i så dåligt skick med djupa vattenskador som tagit massor av tid i anspråk, säger Tikkanen.

Den ena gaveln inreds som en bostad medan den andra kommer bli en musikstudio.

Ett av de gamla garnisonshusen har blivit ett daghem: Upseerin päiväkoti. Bild: Sofie Fogde/SPT

Grön soffa och gröna krukväxter. I Jukkatalo Aina ser man exempel på de rikligt förekommande trenderna på årets bostadsmässa. Bild: Sofie Fogde/SPT

Vardagsrummet i Designtalo Airon Neito är murrigt inrett med djärva detaljer som den röda fåtöljen. Huset är inrett enligt barnfamiljens önskemål. Bild: Sofie Fogde/SPT

Gult och grönt är årets färgval

Dova, murriga färger är vad som välkomnar en när man stiger in i de flesta hus på området. Gult och grönt verkar vara årets färger och det märks både i detaljer och på hela väggytor. Senapsgult och andra färger som påminner om hösten finns det gott om i alla hus. Det finns nästan mer grönväxter inomhus än utomhus.

Intensiva färger verkar inte vara trendiga just nu, men en ensam flammande röd fåtölj finns i flera av bostäderna. Ett av de husen är det nästan tvåhundra kvadratmeter stora designhuset Airon Neito. Det är planerat för en familj med två yngre barn.

– Det här är kanske ett av mässans djärvare objekt. Men det här är precis som familjen önskat och som det kommer se ut efter mässan, säger Tiina Stork, som jobbar som mässvärd vid objektet.

Utifrån ser huset inte så märkvärdigt ut – ett vitt tvåvåningshus med stora fönster – men inuti blandas djupa färger med svarta detaljer. Det ger en mysig stämning samtidigt som det höga taket i vardagsrummet ger en känsla av elegans.

I det ena barnrummet hittas en puderrosa dröm med fjädrar och nallar, det andra barnrummet är inrett med ballonger och färger som mörkblått och orange.

– Barnen fick vara med och bestämma utifrån färgkartan vilka färger de ville ha i sina egna rum, säger Stork.

Ett av två barnrum i Designtalo Airon Neito. Bild: Sofie Fogde/SPT

Blerim Behxheti, vd för BVG Housing, säger att man i framtiden ska kunna flytta och ta med sig huset. Bild: Sofie Fogde/SPT

Detaljer i en av lägenheterna i seniorbostäderna Virkkulankylä. Bild: Sofie Fogde/SPT

Bo hemma så länge som möjligt

På mässområdet finns förvånansvärt många bostäder som är tänkta för seniorer.

Saila Partanen, företagschef för bolagen Virkkulankylä och Kuusikkoaho som utvecklar olika former av seniorboende, berättar att tanken bakom Kouvolas Virkkulankylä är att skapa boenden för seniorer där känslor av ensamhet och osäkerhet ska undvikas. Man kan flytta in i sextioårsåldern.

– Människor flyttar in i egna små ettor, men i huset finns även ett gemensamt vardagsrum och bastu. Sammanlagt finns det alltså 32 bostäder och därtill finns det även ett "byhus" som alla kan använda. Förhoppningen är att folk ska kunna bo hemma så länge som det bara är möjligt, säger Partanen.

Ett annat objekt som satsat på äldre människors behov är Lappträskhusen med till exempel justerbara kök som har rörliga skåp.

– Trähusen är ungefär 40 kvadratmeter. De är inredda med högre möbler för att man enklare kunna ta sig upp, säger objektets värdinna Oona Sivonen.

Flytta ditt hus vart du vill

Ett annat litet trähus – BVG-minihuset – är planerat för vem som helst var som helst. Huset har en stark modern prägel med ett gigantiskt fönster som tar upp hela sovrumsväggen.

Enligt Blerim Behxheti, vd för BVG Housing, har det tagit bara 33 dagar att bygga huset.

– Det här är framtiden. Man kan bara packa ihop huset och ta det med sig dit man tänker flytta. Huset passar till exempel på en skärgårdstomt, där man kan vakna med fönstret som vetter mot havet, säger Behxheti.

Virkkulankyläs seniorbostäder består av sammanlagt 32 lägenheter och ett gemensamt byhus. Bild: Sofie Fogde/SPT

BVG-minihus. Bild: Sofie Fogde/SPT

Ett av barnrummen i Designtalo Airon Neito. Barnen har själva fått vara med och bestämma färgskalan i rummen. Bild: Sofie Fogde/SPT

Köket i ett av Lappträskhusen. Notera att man kan justera köksskåpen så att de bättre passar till exempel en rullstolsburen. Bild: Sofie Fogde/SPT

Ett Lappträskhus utifrån. Konceptet är att äldre människor ska kunna bo ensamma i mindre hus utan problem. Bild: Sofie Fogde/SPT

Elina Tikkananen äger Musikerns hus. Hon säger att det varit mycket jobb med att rusta upp ett så gammalt hus på grund av vattenskador. Bild: Sofie Fogde/SPT

Musikerns hus är inte klart ännu på grund av det stora jobb som vattenskador gett upphov till. Den ena gaveln ska inredas till bostad och den andra till studio. Bild: Sofie Fogde/SPT

Musikerns hus utifrån. Ägaren Elina Tikkanen är själv musiker och i den ena gaveln kommer man att inreda en musikstudio. Bild: Sofie Fogde/SPT

Starkt gult i seniorboendet Virkkulankyla. Bild: Sofie Fogde/SPT

Jukkatalo Aina är inrett i murriga färger med stark betoning på grönt i hela huset. Bild: Sofie Fogde/SPT

Bostadsmässan i Pioneeripuisto, Kouvola, pågår mellan den 12 juli och 11 augusti.

På bostadsmässan finns 33 utställningsobjekt, till exempel egnahemshus, ett daghem och seniorbostäder.

Mässan hålls på ett gammalt garnisonsområde som grundades av ryssarna år 1911.

Nästa år ordnas mässan i Tusby och 2021 i Lojo.

Andelslaget Finlands Bostadsmässa organiserar mässevenemangen i samarbete med respektive värdkommun.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning