Hirvonens mål: ordinarie i tio-i-topp och karriärens första seger

– Jag behöver ju inte tömma prisbordet och vinna världscupen men jag vill gärna göra besök på prispallen och definitivt vara bland de tio bästa i cupsammandraget, beskriver Eero Hirvonen sina målsättningar inför världscupen i nordisk kombination. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Efter en kanonsäsong 2017-2018 blev förra säsongen en sunkig saga kantad av skadeproblem. Nu hoppas Eero Hirvonen att han kan ta sig tillbaka till den absoluta världstoppen – och få stå ensam på den högsta prispallen.

– Visst har jag fått jobba på sommaren. Ibland har det varit kul och ibland har det varit mindre kul. Jag skulle ljuga om jag skulle påstå att hoppandet är kul då det inte går bra, säger Eero Hirvonen leende.

Det har inte varit den lättaste träningssommaren – men en klart bättre sommar än den i fjol. Då tampades Hirvonen med en belastningsskada i knäet och backhoppningsträningen led illa. Det syntes i backen i vintras och bilder på en Hirvonen som skakar på sitt huvud i backgropen var mer en regel än ett undantag.

Nu syns ljus i ändan av tunneln – men ännu finns mycket jobb att göra.

– Sommarens bästa hopp har varit på god nivå, men hur få jämnheten är en fråga för sig. Till den jämnhet jag hade i världscupen i Ruka för ett par år sedan (då Hirvonen tog två pallplatser, reds. anm.) är det ännu en lång väg. Att jag kan prestera dag för dag, i backe som backe kräver en hel del hoppträning. Det gäller bara att träna, säger 23-åriga Hirvonen.

Janne Ahonen med i laget

Förra säsongen låg Hirvonens styrka i skidmomentet eftersom han inte kunde träna hoppandet med full kapacitet. Att fokus nu legat på styrketräning med fokus på hoppandet märks i skidåkningen.

– Kroppen har reagerat på styrketräningen och det påverkar skidkänslan. Men jag tror att konditionen är på helt bra nivå. Det får vi se när vintern kommer, säger Hirvonen.

Träningsteamet i nordisk kombination har fått ett intressant tillägg: backlegendaren Janne Ahonen. Ahonen har ansvar för hopparnas material, från hoppdräkt till skidor och bindningar. Hirvonen och lagkamraten Ilkka Herola har använt sig av Ahonens dräkter sedan VM-året 2017 men nu har samarbetet fördjupats.

– Han har koll på allt material och har ju en enorm erfarenhet av idrotten och tävlingsturnén. Han kan också ge tips om hoppandet. Hans aktiva karriär var så nyligen att han kan hjälpa ur en modern hoppares synvinkel, säger Hirvonen.

Skönt mellanår

Hirvonen gjorde sin stortävlingsdebut i Lahtis-VM 2017. Året därpå stod OS i Pyeongchang på programmet och i våras tävlade han i VM i Seefeld. Hirvonen välkomnar mellanåret med öppna armar.

– Inte är det så hemskt annorlunda men vi kan testa saker modigare i vår träning. Det är helt välkommet med en vinter utan mästerskap. Det har varit full fart de senaste åren. Det blir kul att få turnera hela världscupen utan att tänka bara på ett veckoslut.

Men några tävlingshelger är inringade i kalendern med en lite bredare tuschpenna: premiären i Ruka, Salpausselkäspelen och trippeln i Seefeld där skidsträckorna i de tre tävlingarna är 5, 10 respektive 15 kilometer.

Målsättningen då?

– Jag har snackat om att komma tillbaka till den nivå som jag var på under min bästa säsong, säger världscupsexan från vintern 2017-2018.

– Jag behöver ju inte tömma prisbordet och vinna världscupen men jag vill gärna göra besök på prispallen och definitivt vara bland de tio bästa i cupsammandraget. Och så är jag ju förstås ute efter min första individuella seger, säger Hirvonen som hittills nått prispallen sex gånger i en individuell världscuptävling.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning