Hirscher slutar – hyllas stort: "Ofattbart"

Marcel Hirscher avslutar karriären. Bild: Barbara Gindl/Lehtikuva-AFP

Marcel Hirscher, 30, lägger av.Nu hyllas en av de främsta alpina åkarna genom tiderna."Det är svårt att hitta tillräckligt med superlativ för att beskriva honom", säger André Myhrer till TT.

Klockan 21.15 på onsdag kväll stannade hela Österrike upp för att ta del av det besked som den alpina stornationen fruktat för i månader.

Och precis som väntat offentliggjorde Marcel Hirscher på den utlovade tidpunkten sitt definitiva beslut inför ett samlat pressuppbåd i Salzburg: Den 30-årige slalommästaren avslutar sin framgångsrika karriär och lägger skidorna på hyllan.

Slalomguldet i Åre-VM i början av året blev hans sista – en medalj som fullbordade en redan makalös meritlista. Marcel Hirscher vann under sin karriär inte bara åtta raka segrar i den totala världscupen. Han erövrade även tre OS-medaljer och nio VM-medaljer och är med sina 67 världscupsegrar den tredje mest framgångsrika utförsåkaren någonsin efter Ingemar Stenmark (86) och Lindsey Vonn (82).

"Kort och smärtfritt"

– Jag gör det här kort och smärtfritt eftersom jag inte tror att det kommer som någon överraskning. I dag är dagen då jag avslutar min karriär, säger Hirscher enligt österrikiska kanalen Orf som på sin webbplats skriver att cirka 150 journalister närvarade på pressträffen i Salzburg.

Beslutet tog han för två veckor sedan.

– Nu är det offentliggjort, vilket gör att det känns mycket lättare. Det är inte första gången jag har funderat på att sluta, men nu är beslutet taget, säger Hirscher.

– Jag är stolt över vad jag har åstadkommit. Det finns inget jag känner att jag borde gjort annorlunda. Kanske borde jag firat mer, men då hade jag inte åkt lika fort.

Vad Hirscher ska hitta på härnäst är inte hugget i sten.

– Jag är bara glad att jag inte har träning i morgon. Jag ser fram emot att göra saker som jag inte kunnat tidigare.

Hyllas av Myhrer

En som har lyckats besegra Hirscher är André Myhrer. Den 36-årige svensken tog bland annat OS-guld 2018 i Sydkorea efter att österrikaren kört ur i det första slalomåket.

I ett sms till TT hyllar svensken sin numera pensionerade konkurrent.

"Det är nästan svårt att hitta tillräckligt med superlativ för att beskriva hans karriär. Det är helt ofattbart vad han åstadkommit. En stor idrottsman både i och utanför backen. En av de största som vi sett och då pratar jag inte bara inom den alpina världen utan överlag. Han kommer vara saknad i alpinsporten och definitivt i Österrike där han burit ett stort lass under lång tid", skriver Myhrer.

"Ett rekord ingen kommer slå"

Vad Hirschers avsked betyder för Myhrers karriär återstår att se. Att vägen till pallen förmodligen blir enklare är en sak, att inte längre få mäta sig med den bäste, som Myhrer uttrycker det, är en annan.

"Han är en stor profil och god vän så det blir märkligt att inte ha honom på start. Det har varit en ära att få tävla mot honom under alla dessa år och jag kommer sakna honom i vinter", skriver svensken.

En som stämmer in i hyllningskören är amerikanska alpinstjärnan Lindsey Vonn, som själv avslutade karriären tidigare i år.

"Det har varit ett tufft år för utförsåkning. Legendaren Marcel Hirscher har meddelat att han lägger av. Gratulerar till en fantastisk karriär, min vän. Att ha tävlat under samma era som du har varit en ära. Åtta raka titlar är ett rekord som ingen någonsin kommer slå! Njut av tiden med din familj nu", skriver hon på Twitter.

Född: den 2 mars 1989 i Hallein, nära Salzburg i Österrike.

Längd: 173 cm.

Familj: hustrun Laura och en snart ett år gammal son.

Debut i världscupen: 2007.

Främsta meriter:

OS: guld i storslalom och kombination 2018, silver i slalom 2014.

VM: guld i slalom 2013, 2017 och 2019, guld i kombination 2015 och i storslalom 2017, guld i lag 2013 och 2015. Silver i storslalom 2013, 2015 och 2019, silver i kombination 2017.

Världscupen: 67 segrar (33 i slalom, 32 i storslalom, 1 i super-G och 1 i parallellslalom) på 245 starter, totalt 138 pallplatser. Åtta raka segrar i den totala världscupen (2012–2019).

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning