Hirs- och grönsakssoppa

Hirssoppa är mättande och vitaminrik. Bild: TT

Hirssoppa med vitkål, lök och örtkryddor är en mättande och vitaminrik soppa som nära nog fallit i glömska. Synd, för hirs har betydligt bättre proteinvärden än både vete, ris och majs.

För 4 personer, 30 minuter

100 g hirs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 liter grönsaksbuljong från tärning

1/2 purjolök

200 g riven vitkål

1 liten kruka persilja

1/2 kruka mejram

salt och peppar

Att äta till:

grovt bröd

ost

Gör så här:

1. Lägg hirsen i en sil och skölj först i kallt vatten och sedan i så hett vatten som möjligt, gärna kokande. Skala och hacka den gula löken. Fräs hirs och lök med olivolja i en kastrull. Tillsätt grönsaksbuljong och låt blandningen sjuda sakta under lock i 15 minuter.

2. Skölj och strimla purjolöken. Riv vitkålen, men ta inte med den träiga rotstocken. Lägg purjolök och vitkål i kastrullen och rör om. Låt sjuda i ytterligare 5 minuter.

3. Tillsätt grovt hackad persilja och mejram. Sjud några minuter till och smaka av med salt och vitpeppar. Serveras med grovt bröd och ost.

TT

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning