Hirs- och grönsakssoppa

Hirssoppa är mättande och vitaminrik. Bild: TT

Hirssoppa med vitkål, lök och örtkryddor är en mättande och vitaminrik soppa som nära nog fallit i glömska. Synd, för hirs har betydligt bättre proteinvärden än både vete, ris och majs.

För 4 personer, 30 minuter

100 g hirs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 liter grönsaksbuljong från tärning

1/2 purjolök

200 g riven vitkål

1 liten kruka persilja

1/2 kruka mejram

salt och peppar

Att äta till:

grovt bröd

ost

Gör så här:

1. Lägg hirsen i en sil och skölj först i kallt vatten och sedan i så hett vatten som möjligt, gärna kokande. Skala och hacka den gula löken. Fräs hirs och lök med olivolja i en kastrull. Tillsätt grönsaksbuljong och låt blandningen sjuda sakta under lock i 15 minuter.

2. Skölj och strimla purjolöken. Riv vitkålen, men ta inte med den träiga rotstocken. Lägg purjolök och vitkål i kastrullen och rör om. Låt sjuda i ytterligare 5 minuter.

3. Tillsätt grovt hackad persilja och mejram. Sjud några minuter till och smaka av med salt och vitpeppar. Serveras med grovt bröd och ost.

TT

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning