Hindunationalistiska strömningar når Norden

Målet är att befolkningen ska leva efter så kallade hinduiska värderingar, trots att landet sedan självständigheten kännetecknats av religiös mångfald.

Indierna i Norden blir allt fler. Många av dem stödjer den hindunationalistiske premiärministern Narendra Modi som träffar Juha Sipilä och de andra nordiska statsministrarna under ett toppmöte i Stockholm på tisdag.

Hindi, hinglish och andra indiska språk hörs runt borden i den nyöppnade sydindiska restaurangen i Kista. Gästerna har vallfärdat hit från hela Stockholm för att få äta appam, idli och dosa.

– Tidigare åkte jag till Paris eller Frankfurt för att få en riktigt bra dosa, säger ägaren och it-entreprenören Arun Mohan, en av de många svenskindier som saknar de kulinariska upplevelserna från hemlandet.

Även det indiska kulturutbudet växer i Norden. När Padmaavat, Bollywoods dyraste film någonsin, hade premiär skedde det samtidigt i Sverige och Indien. Där har filmen lett till upplopp och dödshot mot skådespelarna. En av de hinduiska kasten var förbannade över hur de porträtterades. Det gick även rykten om en romantisk scen mellan en hinduisk drottning och en muslimsk mogulhärskare – en scen som inte fanns.

Hindunationalisterna blir allt synligare i Indien. Målet är att befolkningen ska leva efter så kallade hinduiska värderingar, trots att landet sedan självständigheten kännetecknats av religiös mångfald. Premiärminister Narendra Modi gick tidigt med i den hindunationalistiska grupperingen RSS som kan beskrivas som en patriotisk scoutkår som ger medlemmarna vapenträning och regeringspartiet BJP:s ideologiska vagga.

Under påsken 2008 hölls deras första europeiska läger i Stockholm och deras finländska motsvarighet höll ett liknande läger i Tammerfors i höstas. Än så länge bygger verksamheten på socialt umgänge, men indierna ute i världen och i Finland blir fler och har betydande möjligheter att påverka politiken i hemlandet. De är ofta välbärgade och skickar hem hundratals miljoner kronor i remitteringar. Om ett år är det parlamentsval i Indien och då kommer indier som bor utomlands att kunna rösta för första gången.

Regeringspartiet BJP har en egen nyhetssida för deras svenska stödgrupper som ett alternativ till "köpta nyheter och korrupta medier". Partiet har även stödgrupper i Finland som är aktiva på Facebook. Många av dessa urbana och internationella väljare stödjer Narendra Modi för den näringslivsvänliga politiken, medan de "hinduiska värderingarna" går hem i byarna eller i megastädernas utkanter.

När Narendra Modi fick makten 2014 blev hinduismen det nya ledordet. Kons heliga ställning fick allt mer uppmärksamhet och deras försvarare; de våldsamma kobeskyddarna, har haft ihjäl ett tjugotal muslimer som misstänks ha hanterat nötkött. Skolböcker har skrivits om så att landets färgstarka muslimska historia försvunnit. Hinduiska präster har valts till politiska ledare. I förra veckan mördades en muslimsk åttaåring efter att hon våldtagits och hållits fången i ett hinduiskt tempel. Förövarna ska ha genomfört det brutala dådet för att hämnas på muslimerna i delstaten Jammu där brottet begicks.

Indien antas bli världens femte största ekonomi under 2018. Landet har en rekordstor ungdomsbefolkning och dess bnp är redan större än den forna kolonialmakten Storbritanniens.

Det har länge talats om att vi är på väg in i Asiens århundrade, så det gäller att hålla sig på god fot med världens största demokrati om man vill bli en del av framgångssagan. Därför lär inte någon av de nordiska statsministrarna ta upp den stundvis intoleranta nationalismen när Narendra Modi för första gången besöker våra breddgrader.

Skribenten är journalist, Indienkännare och författare till boken "De kallade henne Delhi braveheart".

Julia Wiræus

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00