Hillevi kokar 2 000 munkar inför valborg

Munkar är bara ett av de bakverk Hillevi Kinnunen bakar i sitt kafé varje dag, liksom kanelbullar, smörbullar och semlor. I vitrinen finns också piroger med olika fyllning, som svamp, lax, siklöja, skinka och kål. Bild: Niklas Tallqvist

Hillevi Kinnunen har bråda dagar inför valborg och första maj – hon har sålt tvåtusen sockermunkar som ska kokas före veckoslutet. Det här är inte ett problem i sig, tvärtom är arbetet ett nöje för den glada kaféföretagaren i Helsingfors. Men visst medger hon att tanken på alla munkar stressar ibland, främst för att hennes kafé är mycket litet.

– Själv har jag inte tid att fira, varken valborg eller födelsedagar. Arbetet är min fest, jag trivs bäst när jag får jobba på här i kaféet, säger 78-åriga Hillevi Kinnunen anspråkslöst.

När HBL tittar in i hennes kafé intill Braheplanen i Åshöjden står den energiska och ständigt glada företagaren bakom disken och rullar bollar av deg på löpande band. Degmaskinen på 20 liter snurrar monotont bredvid, nästa degsats är ständigt under arbete.

– Stig på, jag har inte nån akut brådska. Men fram till fredagen ska jag koka tvåtusen munkar, så det gäller att förbereda lite. Jag har redan fyllt alla mina frysboxar med degbollar, som jag sedan kokar i olja strax innan kunderna kommer och hämtar dem, rykande färska.

Nykokta sockermunkarna finns på menyn varje dag, de är naturligt veganska då degen inte innehåller vare sig mjölk eller ägg. Bild: Niklas Tallqvist

Hillevi Kinnunen går till det inre serveringsrummet i kaféet, där hon har skuffat ihop några kafébord så att munkverkstaden får plats. Travar med mjölsäckar och sockerpåsar fyller utrymmet längs en av väggarna. Inför valborg varje år förvandlas det här rummet till centrum för hennes munkimperium, det är här hon ställer fram de tre extra frityrkokarna som används bara under en halv vecka per år – just för att koka färska munkar till Helsingforsborna.

– Munkarna är ingen säsongsprodukt, jag börjar varje arbetsdag med att baka kanelbullar, smörbullar, munkar och semlor här i kaféet. Men just till valborg vill alla köpa munkar och då kokar jag det som kunderna vill ha, säger Kinnunen.

Nu har hon ändå varit tvungen att dra ett streck vid just tvåtusen, fler munkar än så hinner en kvinna inte koka när arbetet sker för hand, inte ens om man är så effektiv och arbetsam som Hillevi Kinnunen är. Det går alltså inte göra nya munkbeställningar längre.

Veganska munkar och bullar

Alla bakverk som säljs på kaféet har Hillevi Kinnunen bakat själv, från de salta pirogerna till de sötaste bullarna. En stor del av det hon bakar är veganskt, det har visat sig vara både enklast och godast så.

– Jag använder varken mjölk eller ägg i degen, det tillför ingenting. Bullarna blir bara hårdare av ägg och mjölken går bra byta ut mot vatten. Så munkarna är naturligt veganska, men hälften av kanelbullarna penslar jag med ägg och smörbullarna har förstås ett öga av smör.

I fjol kokade Hillevi Kinnunen 1 700 munkar och redan det var ett strongt arbete. Men det räddade hennes kafé då, för med inkomsterna från munkarna kunde hon betala vårens och sommarens hyror för kafélokalen. Hon hade ju likt alla andra i restaurangbranschen tvingats hålla kaféet stängt under den första coronavåren.

– Att driva kafé är som att ha en knapphandel, även om jag säljer många bullar och kaffekoppar blir det inga stora summor i slutet av dagen. Det här kaféet sysselsätter bara en person, jag har inte råd att anställa något biträde.

Börjar vid 5-tiden

Men Hillevi Kinnunen klagar inte, verkligen inte, hon älskar att vara kaféföretagare och njuter av varje arbetsdag. De blir lätt lite längre än vanliga åttatimmarsdagar. Ofta anländer hon till kaféet mellan fyra och fem på morgonen för hinna grädda semlorna och bullarna innan de första morgonpigga kunderna kommer efter sitt morgonkaffe, och ytterdörren brukar hon låsa vid sextiden på kvällen.

– Det här kaféet är mitt liv, jag trivs bättre här än hemma i Botby. Jag har varken man eller barn. Men vem vet, kanske fångar jag ännu den rätte, om mannen råkar dyka upp här nån dag! Då ska jag börja leva som en riktig pensionär. Men fram tills det sker så är jag nöjd över att vara kaféföretagare, säger Hillevi Kinnunen med glimten i ögat.

Café Brahe har varit Hillevi Kinnunens offentliga vardagsrum i över två decennier, på valborgsmässoafton blir det 21 år sedan hon slog upp dörrarna på Västra Brahegatan. Under den här tiden har hon fått många vänner bland ortsborna, kaféet ligger officiellt i Åshöjden, men också Berghällborna vill gärna innesluta den bullabakande och hjärtliga damen i sin gemenskap.

– Det här kaféet är mitt liv! Visst kunde det vara mycket sämre ställt. Jag är en bra bit under 80 år. Det har visserligen varit ganska glest mellan friarna de senaste åren, men visst kunde jag fånga nån stilig karl om och när en sådan steg in här, funderar Hillevi Kinnunen under en av de sällsynta stunder då hon slår sig ner en stund på sitt kafé. Bild: Niklas Tallqvist

– Många kunder har blivit som vänner för mig, de tittar in regelbundet på kaffe med dopp. En trogen skara är stadens gatusopare, de parkerar sina stora bilar på andra sidan gatan och kommer hit på en tidig kopp morgonkaffe. En del av dem har jag känt länge, redan från tiden på Lönkan grilli, men nu pågår en generationsväxling där så också de unga killarna har blivit mina kunder. Dessvärre får de inte alltid sitta i fred här, då lapplisorna jagar dem med böter, berättar Kinnunen om livet utanför kaféfönstret.

Hillevi Kinnunen är ingen nybörjare i branschen, innan hon öppnade kaféet drev hon i 26 års tid restaurang Lönkan grilli på Lönnrotsgatan, och parallellt med den Robertin Helmi på Robertsgatan i knappt tio år.

I sommar har hon ändå planer på att ha lite semester.

– Jag tänker fortsätta driva det här kaféet så länge det känns roligt! Men i sommar ska jag nog se till att jag hinner ha lite semester och vara på stugan en vecka eller två, koppla av lite. I fjol hann jag besöka sommarstugan bara en enda gång. Då är det tur att man har goda grannar som ser till att allt är i ordning där, funderar Hillevi Kinnunen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning