Hillary Clinton tar på sig skuld i ny bok – "Marken skiftade under allas våra fötter"

Bild: Lehtikuva/AFP/Brendan Smialowski

Giftiga beskrivningar av dåvarande motståndaren Donald Trump, Rysslands president Vladimir Putin och demokraten Bernie Sanders är att vänta. På tisdag kommer den tidigare presidentkandidaten Hillary Clintons nya bok ut.

Den 494 sidor tjocka luntan är vida omskriven i USA i förväg, bland annat kom nyhetskanalen CNN över en kopia härom dagen. I den stundtals självrannsakande, stundtals trotsiga texten skriver demokraten att hon under valrörelsen "missbedömde hur snabbt marken skiftade under allas våra fötter".

Hon försökte driva en traditionell kampanj medan Donald Trump körde en reality show som obarmhärtigt spelade på amerikaners ilska och missnöje.

Ville möta Putin

Men den tidigare utrikesministern lägger inte skulden på någon annan. I stället tittar hon tillbaka på sina egna tillkortakommanden och de misstag som gjordes och tar ansvar för dem alla, skriver hon.

Dock åsamkade Vermontsenatorn Bernie Sanders, som slogs med henne om Demokraternas presidentnominering, kampanjen långvarig skada och gjorde det svårare för henne att ena USA:s vänsterväljare. Det gjorde också att Trumps envisa påhopp om "oärliga Hillary" fick fäste, resonerar hon.

I boken What happened funderar Clinton också över vad som hade hänt om dåvarande presidenten Barack Obama agerat mer kraftfullt gentemot Ryssland, som enligt flera rapporter lade sig i presidentvalet. Hon önskar att hon fått möta Rysslands president Vladimir Putin mellan fyra ögon och visa att hans försök att lägga sig i valet och installera "en vänligt inställt marionettdocka" (i Vita huset) hade misslyckats.

"Han måste uppskatta allt det som hänt i stället. Men han har inte fått det sista skrattet ännu", noterar Clinton.

Grät mot axel

En annan person som berörs är Hillary Clintons nära medarbetare och tidigare biträdande kampanjchef Huma Abedin, vars exmake Anthony Weiner senare i september får sitt straff för de sexmeddelanden han erkänt att han skickat till en minderårig flicka. Weiner var tidigare kongressledamot för New York och paret var länge en "power-duo". Men det var fynd i Abedins dator, i samband med utredningen av Weiner, som ledde till att FBI kort före fjolårets presidentval återupptog sin omtvistade e-postutredning av Clinton. Det i sin tur anses vara en starkt bidragande faktor till att demokraten förlorade valet.

I What Happened skriver Clinton att hon aldrig lastade Huma Abedin för det inträffade och att medarbetaren grät mot hennes axel när det stod klart att e-postutredningen skulle återupptas, rapporterar bland andra webbtidningen The Hill.

"Den här mannen kommer att bli min död", ska Abedin ha sagt om Weiner. 

Född i Chicago i Illinois 1947, uppvuxen i Park Ridge. Har en juristexamen från Yale University.

Vid Yale mötte hon sin make Bill Clinton. De flyttade till Arkansas och blev delstatens guvernörspar. De har ett barn, dottern Chelsea. På Twitter har Hillary Clinton bland annat presenterat sig som mormor, hårikon och byxdressälskare.

Var landets första dam 1993–2001, då maken Bill var president.

Blev delstaten New Yorks senator 2000.

Ställde upp i presidentvalet 2008, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister, en post hon hade fram till 2013.

Var Demokraternas kandidat i presidentvalet 2016 men förlorade mot Republikanernas Donald Trump. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning