Hiirikoski och Tulus i kanonform i säsongstarten

Landslagskaptenen Jenni Hiirikoski är poängbäst bland finländarna i SDHL den här säsongen. Bild: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Ishockeylandslagets kapten Jenni Hiirikoski har fått en kanoninledning på säsongen i SDHL.

Landslagskaptenen Jenni Hiirikoski har inte haft några större problem att komma i gång efter den utdragna sommarpausen. Då både svenska ligan SDHL:s final och VM i Halifax ställdes in i våras på grund av coronaviruset blev damlejonspelarnas paus från hockey extra lång.

Men då säsongen i Sverige kört i gång har de finländska spelarna – med Jenni Hiirikoski i spetsen – visat att man är att räkna med också den här säsongen.

Hiirikoski, världens bästa back, har lett sitt Luleå till fyra segrar på lika många matcher och laget toppar tabellen efter bland annat seger över största mästarrivalen Linköping.

Hiirikoski har noterats för poängen 2+4 i de inledande fyra matcherna och är etta i backarnas poängliga och fyra i den totala poängligan i SDHL. Lag- och landslagskamraten Noora Tulus har också fått en bra start på säsongen och hon ligger med sina 1+5 på delad första plats i assistligan och på sjätteplats i poängligan.

Viivi Vainikka spelar sin första säsong i Luleå och SDHL och hon har fått en bra start på sin sejour i Sverige då hon stått för 2+1 på tre matcher. Luleås övriga finländare Petra Nieminen missade två matcher men har nätat två gånger på två matcher medan Ronja Savolainen har 0+1 på de inledande fyra matcherna.

Brynäs backkoloss Rosa Lindsteds sköt sitt lags båda mål i matchen mot SDE i lördags. Det var Lindsteds första poäng för säsongen.

Leksands IF:s Saana Valkama har noterats för 0+1. Lagkamraten och landslagsmålvakten Eveliina Suonpää har spelat i lagets samtliga tre matcher och har en räddningsprocent på 92,75 och hon har släppt in 2,45 mål per spelade 60 minuter.

Landslagets program för säsongen är inte klart för tillfället.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning