Highasakite har hittat hem igen

Highakasite är tillbaka, nu i duoformat. Bild: Jørgen Nordby

Norska Highasakite och brittiska Florence and the Machine visar båda betydelsen av kraftiga och råa röster i sina nya singlar.

Out of Order – Highasakite

Norska indiepopgruppen Highasakite har inte släppt ny musik sedan år 2016. Under tiden har mycket hänt. Gruppen har fått mer internationell synlighet tack vare sin medverkan i tv-serien Skam och på Nobels fredsprisfest 2016. Samtidigt har de gått från att vara fem bandmedlemmar till två.

När gruppen i duoformat nu är tillbaka med låten Out of Order känns det dock helt rätt. Sångaren och låtskrivaren Ingrid Håvik har själv sagt att hon under senaste turnén glömde bort sitt ursprungliga syfte med musiken. Men när de satte i gång med nytt material kunde hon känna det hon sjöng igen, och det märks.

Out of Order är inte en munter låt, men det är likväl något hoppfullt i den. Även när Håvik sjunger om hopplöshet gör hon det med kraft och pondus. Hon förmedlar samma känsla som fick mig att fastna för Highasakite för tre år sedan. Med sin säregna och genuina röst får Håvik en att känna varje ord, samtidigt som Trond Bersus produktion är närapå perfektion.

Sky Full of Song – Florence and the Machine

Brittiska Florence and the Machine är en annan grupp som tagit paus i ett par år men nu är tillbaka med singeln Sky Full of Song. Låten är vid första anblick mindre hänryckande och kraftfull än bandets musik brukar vara, men ändå effektfull och snygg.

Sky Full of Song rör sig tyst framåt, med ett relativt simpelt arrangemang. Florence Welchs röst skapar däremot tillräckligt med dynamik för att låten ska bli intressant. Hon visar att det inte alltid behövs stora festivalhits – genom enkelhet kan hon också uppnå en himmel full av sång.

Pynk – Janelle Monáe feat. Grimes

Sångaren och skådespelaren Janelle Monáes nya låt Pynk hyllar kvinnlig sexualitet och gör det med precis rätt kombination av lättsamhet och allvar. Två stora bonusar är kanadensiska elektropopartisten Grimes medverkan och musikvideon till låten.

Anna Lillkung Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning