HIFK:s segersvit bruten – Varakas åkte på matchstraff

HIFK:s Juhani Tyrväinen stod för sitt elfte mål denna säsong, men lyckades inte hjälpa sitt lag att besegra tabelltoppen Kärpät.Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

HIFK:s fyra matcher långa segersvit bröts då Kärpät rövade bort tre poäng från Helsingfors med siffrorna 2-4. Kärpät har nu besegrat HIFK i samtliga fyra matcher denna säsong.

HIFK mötte Kärpät på hemmais i kvällens ligamöte men lyckades inte nappa åt sig en femte seger i följd. Den fartfyllda matchen bjöd publiken på underhållande ishockey. Därtill kommer Ville Varakas tackling på Sami Anttila att vara ett hett diskussionsämne under de följande dygnen.

– Det är aldrig roligt då en spelare får matchstraff. Jag såg inte situationen så noggrant men tycker det är fint med tacklingar i en ishockeymatch. Det var en för tuff match åt domarna, kommenterar HIFK:s tränare Ari-Pekka Selin efter matchen.

– Det var en bra och fysisk batalj. I första perioden hade vi handbromsen i men i andra perioden kom vi upp till vår nivå med bra intensitet, säger Selin om helhetsbilden.

Tabelltoppen Kärpät inledde starkt i Helsingfors och kontrollerade de fem första minuterna av matchen. Det bar frukt då gästernas Saku Mäenalanen skopade in kvällens första mål på numerärt överläge sex minuter in i matchen. IFK vaknade till av målet och började pressa på. Hemmalagets kvittering kom även det på powerplay då Vili Sopanen fick skjuta pucken i nästan tomt mål efter framspel av Patrik Carlsson.

Med endast 40 sekunder kvar av perioden fick dock IFK-försvaret sig en kalldusch då gästernas stjärnyttrar Julius Junttila och Charles Bertrand kom igenom mot en ensam försvarare – fransmannen Bertrand nätade säkert.

HIFK kvitterar omedelbart

HIFK lät inte gästerna inneha ledningen länge. IFK:s andrakedja blixtrade till endast 35 sekunder in i andra perioden och Erik Thorell hittade Juhani Tyrväinen fri framför målet. Tyrväinen kvitterade till 2-2 med ett skarpt handledsskott – hans elfte fullträff för säsongen.

– Jag flinade lite efteråt åt målet. Jag hann inte lyfta huvudet för att sikta innan skottet for i väg. Lyckligtvis sjönk det på rätt sida om stolpen, berättar Tyrväinen om sitt mål.

I andra perioden hettade också känslorna till efter att IFK-kaptenen Lennart Petrell utsatts för en hård tackling. Hemmalagets Markus Kankaanperä var ivrig med att läxa upp Kärpäts Otto Karvinen efter situationen och diskuterade även länge med domarna.

Varakas smäller till

Torsdagskvällen på Nordenskiöldsgatan bjöd på en rejäl dos med drama. HIFK:s Ville Varakas åkte ur matchen efter en tackling mot huvudet på Kärpäts Sami Anttila i tredje perioden. Fem minuter av powerplay för gästerna och hemmapubliken i ishallen protesterade ursinnigt. Visselkonserten var dock till föga nytta då Bertrand nätade Kärpät upp i ledningen under Varakas utvisning.

– Det var en beklaglig utvisning. Jag vill kritisera situationen en aning, då det i första perioden hände en exakt likadan tackling på Petrell men han blev inte kvar på isen och ligga. Dessa är stora utvisningar, säger Tyrväinen.

IFK fick ett ypperligt läge för att söka kvittering efter att Kärpät tagit en utvisning med endast två och en halv minut kvar av ordinarie speltid. Tränare Ari-Pekka Selin använde sig av timeout och tog ut en sjätte spelare på isen men gästernas Shaun Heshka släckte det sista hoppet med att slänga pucken i tomt mål.

I och med 2-4 segern fortsätter Kärpät som etta i serietabellen. HIFK ligger på sjätte plats, tre poäng efter Lukko. HIFK möter KalPa på bortais på lördag.

– Vi har en förväntansfull stämning inför slutspelen. Lagandan är på topp och vi har lyckats hålla laget tätt trots svackor, bäddar Tyrväinen inför fortsättningen.

Resultat

Ligan, 18.12

HIFK-Kärpät 2-4

Ilves-Lukko 3-1

TPS-Jukurit 2-1 (efter förlängning)

Ässät-KooKoo 6-1

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00