HIFK:s säsong är all, HJK spelar vidare

Luis Henrique och Tiquinho har knäckt många motståndare men lyckades inte få hål på Grönvitt. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Ett par svaga straffar och så var HIFK:s säsong i ligan slut för i år. IFK Mariehamn spelar vidare och möter HJK i nästa omgång.

Keaton Isaksson hade ett skott i insidan av stolpen. Centimeter eller någon millimeter skilde Grönvitt från ett ledningsmål efter sex minuters spel. Men bollen studsade längs mållinjen till Daniel Kollar i stället för att hitta sin väg in i nätmaskorna.

Mål där och matchbilden kunde ha blivit annorlunda. Med tanke på insatserna och på det faktum att en match avgjorde om säsongen fortsätter eller tar slut på Fredens öar var det inte så märkligt att båda lagen betonade defensiven.

Offensivt var det inte lätt att skapa något vettigt, i synnerhet inte centralt då gräsmattan på de centrala delarna mera påminde på en potatisåker. Oktober och naturgräs är en besvärlig ekvation i Finland.

Tempot var på intet sätt hisnande. HIFK åt sig in matchen successivt och Joel Mattsson hade ett par ypperliga lägen att ge det gästande Kamratlägret ledningen vid en halvtimmes spel. Båda skotten försvann upp mot den kvällsmörka hösthimlen.

Att tempot inte var särskilt högt hängde naturligtvis ihop med spelunderlaget. Svårt att driva upp passningstempot på den våta, tunga, leriga och ojämna planen.

Vid ett par tillfällen kom det brasilianska expresståget, också känd som Tiquinho, farande på sin kant. En kvart in på andra halvlek var hans inlägg ett par decimeter från att finna den ständiga vapendragaren Luis Henrqiue i mitten. Rick Ketting lyckades bryta.

Annars var det hemmalaget, som inför mindre än 1000 åskådare, skapade flera lägen efter paus. Man kom nära men den sista passningen eller sista beröringen ville inte stämma.

Tre minuter in på stopptid var Ålandssonen Mattson nära att avgöra för HIFK. Skotten med vänstern tog i stolpen och matchen gick till förlängning.

Daniel Sjölund kom in med kvarten kvar av ordinarie matchtid. Matchen kunde ha blev "Dajas" sista på elitnivå. Men så blev det inte.

– Det känns bra att säsongen fortsätter. Det är ju en väldigt svårspelad match på ett tungt underlag. Svårt att vara kreativ då, säger Sjölund.

Veteranen var en av dem som lyckades i straffsparkstävlingen. I HIFK slog Riku Selander och Sakari Tukiainen var sin riktigt svag straff och Amos Ekhalie kunde sätta avgörande 4-2 upp i nättaket bakom Kollar.

– Med tanke på hur matchen ser ut är det ingen skräll att det blir straffar som avgör, säger Sjölund till Ruutu.

Därmed är HIFK:s säsong all. IFK Mariehamn reser till Helsingfors för att ta sig an HJK.

– Såtillvida rättvist att båda lagen har 120 minuter i benen. Men HJK borta är ju alltid ruskigt svårt. Men vi åker dit med gott självförtroende och ger allt vi har, säger Sjölund till Ruutu.

HJK vidare med darr på ribban.

I Helsingfors fick de hårt prövade Klubisupportrarna lite plåster på såren efter den katastrofala säsongen.

Då Petteri Forsell och Evans Mensah såg till att hade 2-0 i paus trodde de flesta på plats i Tölö att det skulle räcka.

Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Men som så många gånger tidigare föll HJK ihop i andra halvlek. Självförtroendet finns inte där och någon sammanhållning att tala om existerar inte. Det tog Lahtislaget tio minuter att kvittera. 2-1 i matchminut 68, 2-2 tio minuter senare.

Matchen gick till förlängning och straffar och från elva meter var HJK vassare med 4-1.

Därmed möts HJK och IFK Mariehamn på söndag i Helsingfors. Vinnaren tar sig an Honka i kvalfinalen. Den finalen spelas i två delar, första mötet på onsdag.

Toni Koskelas HJK kom undan med blotta förskräckelsen. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

HJK-FC Lahti 2-2 efter 120 minuter, 4-1 efter straffar.

Mål: 32 min Petteri Forsell 1-0, 37 min Evans Mensah 2-0, 68 min Josue Currais 2-1, 78 min Jasin Assehnoun 2-2.

Domare: Mattias Gestranius.

HJK vidare.

IFK Mariehamn-HIFK 0-0 efter 120 minuter, 4-2 efter straffar.

Domare: Mohammad Al-Emara.

IFK Mariehamn vidare.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning