HIFK:s rivstart för mycket för Dicken – guldchans på lördag

Johanna Hilli steg fram under slutminuterna och såg till att HIFK höll undan. Bild: FSC Media

HIFK inledde dominant och höll undan i den tredje finalen. På lördag vill laget sätta en gyllene punkt på säsongen.

Ett lags drömstart är ett annat lags mardrömsstart. I den tredje FM-finalen mellan HIFK och Dicken var det rödtröjorna som hittade rytmen genast från början.

Efter dryga åtta minuter hade HIFK 6–1 på tavlan och det kändes som att inget ville lyckas för Dicken. Det blev en hög felpassningar och knappa missar vid goda mållägen – Anna Lindholm prickade såväl stolpen som ribban inom loppet av någon minut – och efter en kvarts spel hade Dicken endast nätat tre gånger.

– Vi skjuter på målvakten, vilket inte får hända. Vi gör matchen lätt för dem och svår för oss. Sedan kommer vi igen och försvarar helt bra. Vi lyckades nästan göra en comeback. Det var en tuff match, säger Dickentränaren Thomas Hivert besviket.

Hos HIFK var det Linda Cainberg och Anna Vinogradova som viftade på taktpinnarna. Vinogradova satte tre sjumeterskast och totalt fyra mål under den första kvarten och Cainberg spädde på med två strutar.

– Vi försökte få en sådan här start också i de tidigare matcherna men hittade inte riktigt. Det är en bra känsla då man märker att man har det i början, säger Cainberg leende.

Trots superstarten lyckades HIFK inte döda matchen tidigt. Dicken kom igen och låg bara ett mål bakom HIFK med under tio minuter kvar.

– Vi har ett tajt försvar. Inte har vi det svårt i anfallet men vi tappar ändå många lägen. Men vårt försvar funkade så man känner sig ändå säker på slutet fast Dicken kommer ikapp, säger Cainberg.

Sedan steg de erfarna HIFK-profilerna fram. Cainberg och Vinogradova gjorde var sitt mål och Johanna Hilli jublade två gånger. Det var dödsstöten, trots en hård defensiv press av Dicken under slutminuterna. Avgörandet liknade det i den första finalen, tycker Cainberg.

– Det var lite liknande. Med ungefär sju minuter kvar så får vi flera viktiga mål på raken, försvaret håller och målvaktsspelet är fint.

Tänker bara på handboll

På lördag har HIFK chansen att avgöra finalserien i Britas på Dickens hemmaplan. Men i Dickens kalender finns en avgörande femte final inprickat på söndagens datum.

– Vi ville spela under det här veckoslutet. Vi vinner hemma och sen kommer vi tillbaka hit med nya nycklar för att öppna deras försvar, säger Drumsölagets coach Hivert bestämt.

HIFK tycker givetvis att FM-seriesäsongen ska ta slut på lördag. Nu gäller det att hålla fokus och ta vara på chansen.

– Det gäller att komma ner på jorden efter segern. Nu måste vi ladda om och sedan hitta samma anda som vi hade genom den här matchen, säger Cainberg, som under de senaste dagarna mer eller mindre andats handboll.

– Det är handboll i huvudet hela tiden. Det är inget annat man tänker på. Handis på träning, på jobbet och överallt, säger Cainberg leende.

Fakta

Resultat

HIFK-Dicken 25–22 (13–11)

HIFK: Johanna Hilli 7 mål, Anna Vinogradova 6, Linda Cainberg 3, Kathlen Ax 3, Anniina Nyholm 2, Inka Jäntti 2, Ella Holopainen 2.

Dicken: Anna Lindahl 5, Anna Lindholm 4, Carolina Böckelman 4, Karolina Nylund 3, Tove Salokivi 2, Annika Näräkkä 1, Kiira Kankainen 1, Malena Heikkinen 1, Jessika Gammals 1.

HIFK leder med 2–1 i matcher.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03