HIFK:s powerplay på hugget – krossade reservbetonat JYP

HIFK:s powerplay fick fira hela fem gånger i mötet mot JYP. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ett mål i numerärt underläge och fem mål på powerplay för HIFK lämnade ingen tvekan över segraren i mötet mellan HIFK och JYP. Med en 6-0 seger ångar Helsingforslaget för fullt mot slutspelen.

Någon högklassig batalj mellan HIFK och JYP blev det inte i Helsingfors då hemmalaget obarmhärtigt tog hem segern med en sex måls marginal. Gästernas beslut att byta ut 17 av 21 spelare från truppen som mötte Tappara i onsdags visade sig ödesdigert. Valet att låta nyckelspelare vila var dock motiverat, eftersom JYP spelar fem matcher inom loppet av åtta dagar – varav en är finalen i Champions Hockey League.

– Allt har sin grund i CHL-matchen. Det är en såpass stor grej för oss både sportmässigt och ekonomiskt. Vi vill ge så lite utjämning åt motståndaren som möjligt, förklarar JYP-tränaren Marko Virtanen.

Han klandrar inte sin trupp trots brakförlusten.

– Vi var lite efter genom hela drabbningen, men jag är stolt över att laget spelade aktivt och modigt och njöt av stunden.

Även HIFK:s tränare Ari-Pekka Selin prisade motståndet.

– Det var definitivt ingen enkel match. JYP kämpade beundransvärt med en ungdomlig trupp, säger Selin.

– Det glädjer mig att laget spelade professionellt och att vårt powerplay var effektivt. Också Kevin Lankinen fortsätter med sina fina tag.

HIFK:s powerplay obarmhärtigt

Ju längre matchen fortskred, desto bättre fick hemmalaget kontroll. I första perioden sökte HIFK fortfarande sitt spel men lyckades trots det näta en gång i numerärt underläge. Målet kom efter att gästernas målvakt Eetu Laurikainen var ute och seglade bakom sitt egna mål och IFK:s Vili Sopanen snott åt sig pucken och passat åt Juhani Tyrväinen som fritt fick lägga den i mål.

Till de två återstående perioderna satte hemmalaget i en till växel och utökade ledningen rejält. JYP tog sammanlagt fyra utvisningar i matchen och IFK stod för fem mål i powerplay. Under gästernas Olli Aitolas fem minuters utvisning nätade hemmalaget två gånger. Målskyttar för IFK var Sopanen och Juha Jääskä med ett mål var och Juha-Pekka Haataja med två fullträffar.

Enligt försvararen Oliwer Kaski, som plockade åt sig två assists, finns det inga trollkonster bakom det lyckade powerplayet.

– Vi skjuter ofta och får därmed en hel del lösa puckar framför målet. Det gäller att vara enkel och inte försöka på onödiga finesser, berättar Kaski.

Kaskis framtid osäker

Den 23-åriga Kaski har axlat ett relativt stort ansvar i försvaret denna säsong på grund av HIFK:s problem med skador. Han har spelat 45 matcher och gjort 16 poäng – vilket är tredje bäst av lagets försvarare. Inför gårdagskvällens match kom HIFK ut med förlängda kontrakt för Joonas Rask, Teemu Eronen och Ryan O'Connor. Enligt sportchefen Tobias Salmelainen har laget nu ungefär 25 spelarkontrakt för nästa säsong, men Kaski är ännu inte bland dem. Det ryktas om att försvararen är på väg till något annat ligalag och Kaski själv väljer att inte kommentera hans fortsättning för tillfället.

Slutspelen närmar sig

I och med segern ligger HIFK nu på femteplats i serietabellen, endast ett poäng efter JYP och fyra poäng efter tredjeplacerade Tappara. Med endast elva återstående matcher av grundserien tätnar kampen om hemmafavör i slutspelen. HIFK möter till näst HPK på bortaplan i morgon.

Resultat

Ligan, 2.2.2018:

HIFK–JYP 6-0

Ilves-Tappara 1-2 (efter förlängning)

SaiPa-Lukko 4-2

Sport–KooKoo 3-4

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03