HIFK visade ligaklass i Ekenäs – "Nu har vi ödet i egna händer"

HIFK-spelarna Pauli Kuusijärvi och Jani Bäckman i en het diskussion med EIF:s Riku Selander i söndagens toppmatch i division 1. Bild: Thomas Sundström

HIFK visade med besked att laget är tillräckligt bra för att ta steget tillbaka upp till ligan då man krossade EIF med 3–0 i toppmatchen i Ekenäs.

Efter att upprepade gånger inte klarat av att ta segrar i matcher som kunde ha skickat IFK tillbaka mot ligan visade laget med besked att man siktar på en snabb comeback till fotbollens finrum då man spelade ut Ekenäs IF enligt konstens alla regler i toppmötet i division 1 i Ekenäs.

– Det här var säsongsavslutningens första viktigaste match. Nu har vi allt i egna händer för resten av säsongen, säger tränaren Teemu Kankkunen efter den imponerande segern.

Gästernas starka offensiv, höga press, kompakta defensiv och starka markering ledde till att hemmalaget långa stunder hade stora problem att ens komma över mittlinjen. Och IFK-spelarna visade inte upp någon som helst frustration trots att man inte klarade av att skapa alltför många lägen trots det enorma övertaget inför paus.

– Man kunde se direkt i inledningen att det här är en viktig match. Jag tycker det syntes i laddningen i laget, säger IFK-tränaren.

Det är lätt att hålla med honom. IFK gav inte de före detta serieledarna från Ekenäs mycket utrymme på planen och hemmalaget lyckades varken skapa ett enda målläge eller få ett skott på mål i matchen. Slutresultatet 0–3 var helt rättvist.

– Det här resultatet betyder egentligen inget annat än att vi ska fortsätta spela på samma sätt, säger Pauli Kuusijärvi som ledde IFK:s starka backlinje.

Den rutinerade IFK-spelaren säger att hans lag inte låtit sig på verkas av att man tappat en del onödiga poäng då man släppt in sena mål och tappat poäng i många matcher den här säsongen. Då det verkligen börjat gälla att knyta ihop säcken och försöka ta sig tillbaka till ligan ser laget ut att igen ha hittat sitt spel.

– Det visar att vi har stark karaktär och en fin sammanhållning. Dessutom har många av oss varit med om att spela i mycket tuffare lägen än i den här serien, säger Kuusijärvi och syftar på den stora ligaerfarenheten som finns i rödtröjorna.

Den rutinen och erfarenheten ska hjälpa IFK att nå sitt huvudmål för säsongen – att se till att besöket i division 1 bara blir tillfälligt.

– Fast vårt första mål är Düsseldorf, vårt andra mål är ligaplatsen, säger Kuusijärvi leende.

Biljetterna och hotellet till säsongens avslutande resa är bokade och Kuusijärvi försöker se allvarlig ut då han säger att belöningen efter en lång säsong väntar i den tyska staden.

Ligabiljetten är inte säkrad, för den krävs ännu en del arbete.

– Vi ska fortsätta att ha bra humor i det vi gör och visa hur kul vi har tillsammans, säger han.

Tränaren Kankkunen är mer allvarlig i sin analys.

– Det här ger oss ett bra utgångsläge för resten av säsongen. Vi möter KPV hemma i nästsista matchen och den kan vara direkt avgörande för ligaplatsen.

– Det blir en kul avslutning på säsongen.

För EIF börjar ligaplatsen sakta glida laget ur händerna. Efter söndagens match toppar KPV tabellen på 43 poäng, HIFK är tvåa på 42 och EIF, som åkt på tre förluster i följd, trea på 39 poäng.

Ekenäs IF–HIFK 0–3 (0–0)

Mål: 58 min Tuomas Mustonen 0–1, 81 min Jani Bäckman 0–2, 90 min självmål 0–3.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning