HIFK upp i serietopp

Pekka Sihvola punkterade matchen med sitt mål. Bild: Lehtikuva/Onni Ojala

Efter en tung månad med början 21 juli då HIFK gick fem matcher utan seger verkar laget vara tillbaka på räls då hösten närmar sig.

Ett klassiskt sexpoängsmöte blev aldrig riktigt spännande. Haka, som inför matchen i Tölö alltjämt hade häng på täten i division 1, tappade sannolikt chanserna att kämpa om avancemang. Visserligen är sju poäng naturligtvis inget omöjligt försprång att hämta in då åtta omgångar återstår men för att scenariot skulle gå i uppfyllelse krävs mer eller mindre åtta raka segrar och på något sätt känns det inte som att Keith Armstrongs mannar har det i sig.

Matchen i Helsingfors var snabbt avklarad och inslagen. Efter 15 minuter stod det 2-0. Nando Cozar prövade lyckan från 25 meter och den tekniske spanjoren trodde väl knappt sina ögon då han såg Joonas Immonen fumla in bollen. Det var en tavla till och med Rembrandt kunde ha varit nöjd med.

Några minuter senare rann Pekka Sihvola igenom. Avslutet var lika bra som iskallt. En låg boll som slickade Immonens vänstra stolpe. Sihvola är en pålitlig målskytt och ett oerhört viktigt vapen att ta till då höstmörkret tätnar och insatserna stiger.

– Mål värmer alltid en anfallare. Skönt att vi vunnit ett par matcher efter en tyngre period. Vi har tappat en hel del onödiga poäng men lyckligtvis har vi allt i egna händer, säger Sihvola som satte sin åttonde fullträff för säsongen.

Allt talar för en riktig rysarhöst med tre lag som slåss om segern och direkt avancemang. EIF hade länge häng på ännu en trepoängare borta mot KTP men fick nöja sig med ett poäng och 1-1. Därmed toppar HIFK tabellen på bättre målskillnad än EIF.

- Mentalt är det viktigt att vi vinner igen. Personligen är jag nöjd med hur det känns i benen. Steget kändes lätt och då är det skoj att spela, säger Sihvola.

Haka hittade lite bättre ytor att spela på efter paus men de riktiga jättelägena uteblev. Delvis beroende på att de sista bollarna inte stämde, delvis på att hemmalaget visade upp en utmärkt försvarsmoral.

– Jag är väldigt nöjd med grabbarna. Vi har tappat en del poäng på grund av slarv men kurvan pekar uppåt, säger HIFK:s tränare Teemu Kankkunen.

Kollegan i Haka, rutinerade och meriterade Keith Armstrong, hade en klar syn på matchen.

- HIFK är ett så bra och rutinerat lag att du inte har råd att hamna i 0-2-underläge efter en kvart. De gör saker och ting bra ut på planen, säger Armstrong.

Hösten kan som sagt bli riktigt gastkramande. Med tre lag inom två poäng säger det sig självt att varje match är oerhört viktig.

– Jag är alldeles säker på att samtliga topplag, oss inkluderade, kommer att tappa poäng under hösten. Serien är jämn och inte är Haka ännu avhängt, säger Kankkunen.

HIFK har en svår bortamatch mot AC Oulu på lördag. KPV möter Jaro på bortaplan medan EIF tar emot Haka på söndag.

HIFK-Haka 2-0

Mål: Cozar, Sihvola.

KTP-EIF 1-1

Mål: Sihvonen, Osei.

Jaro-Klubi 04 2-0

Mål: de Bona, Kula.

HIFK 19 10 6 3 34-18 36

EIF 19 9 9 1 28-14 36

KPV 19 10 4 5 24-18 34

FC Haka 19 8 5 6 25-20 29

AC Oulu 19 8 4 7 24-20 28

FC KTP 19 7 5 7 25-27 26

FF Jaro 19 7 3 9 25-26 24

Kajaani 19 4 6 9 30-38 18

JJK 19 3 6 10 24-34 15

Klubi 04 19 2 6 11 16-40 12

Segraren stiger till ligan. Tvåan kvalar om näsjumbon från ligan. Samtliga lag spelar 27 matcher.

Topplagens svåraste återstående matcher:

EIF tar ännu emot, Haka och HIFK hemma i Ekenäs samt KPV och AC Oulu borta.

HIFK ska ännu möta EIF på bortaplan, KPV hemma och AC Oulu borta.

KPV möter EIF hemma, Haka, AC Oulu och HIFK borta.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning