HIFK tog ett steg till mot final

Viktiga spelare. Linda Cainberg (i förgrunden) och Ellen Voutilainen var respektive lags bästa målskyttar i söndagens semifinal. HIFK vann med ett mål och leder med 2–0 i matcher. Bild: Thomas Sundström

HIFK tog en blytung seger i den andra semifinalen i damhandboll mot Sjundeå IF på söndagen. Segern med 21-20 (11-11) betyder att HIFK leder serien med 2-0. Fyra segrar krävs för final.

Efter att HIFK vunnit den första semifinalen med sex mål, blev det nu tätare. I andra halvlek ledde hemmalaget SIF redan med tre mål och ännu med 20-18 då åtta minuter återstod.

HIFK kom dock tillbaka och Ida Väyrynens skytte gav laget en chans att kämpa om segern. Segermålet gjorde Caroline Byman då en halv minut återstod.

SIF fick efter det en sista chans, men en passningsmiss ställde till det. Något skott fick man aldrig i väg.

Jämn match

HIFK tog nu en fin seger och mycket handlade om Väyrynen. Hon steg fram i andra halvlek och gjorde tre av HIFK:s fyra sista mål.

– Vi har gott om backar, så man får välja vem som är var på plan. Nu lyckades vi höja nivån mot slutet och det räckte till, sade HIFK-tränaren Birgitta Lindholm.

Bra i HIFK var också, som så ofta Linda Cainberg. Helsingforslaget kopplade ett starkt grepp om finalplatsen, men två segrar krävs ännu.

– Det är klart att segern var bra, men vi är inne i en lång matchserie. Personligen tycker jag inte om idén att man måste ta fyra segrar, sade Lindholm.

Besvikelse i SIF

Hos SIF var tongångarna dystra. Laget hade alla chanser att vinna, men HIFK:s höga försvar tvingade fram dåliga lösningar i anfallet.

- Jag tycker vi var värda mera än vad vi fick i dag, men det blev litet nervöst mot slutet. Men matchserien fortsätter, sade SIF-tränaren Jan Hagman.

I hemmalaget var löftet Ellen Voutilainen bäst, men också Madeleine Lindholm och Maria Jukola glimtade till. På torsdag fortsätter semifinalerna i Helsingfors.

Sjundeå IF: Ellen Voutilainen 6, Madeleine Lindholm 5, Maria Jukola 4, Janica Tallqvist 3, Aino Pietiläinen 1, Emmi Perovuo 1.

HIFK: Linda Cainberg 7, Ida Väyrynen 4, Lotta Kulju 4, Carolina Byman 2, Mari Paukku 1, Annamari Jääskeläinen 1, Johanna Hilli 1, Kathlen Ax 1.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning