HIFK tillbaka på cuptronen – "Otroligt skön och viktig seger"

Linda Cainberg var på strålande spelhumör då hennes IFK slog Dicken i cupfinalen. Bild: FSC Media

IFK:s seger över Dicken betyder inte bara att kamraterna kan titulera sig cupmästare. Segern bäddar dessutom för en högintressant vår i FM-serien.

Efter att ha förlorat de tre senaste stora matcherna mot Dicken fick IFK en skön revansch då laget tog hem cupmästerskapet efter en underhållande och dramatisk final.

Dicken hade slagit IFK i FM-seriefinalerna i våras, i cupsemifinalen för ett år sedan, i seriefinalerna 2016 och läget inför söndagens cupfinal såg inte heller helt ljus ut för IFK.

Med en handfull spelare borta på grund av skada och ett par sena bortfall på grund av sjukdom var det ett starkt decimerat IFK som utmanade favoriten Dicken.

– Under de senaste veckorna har jag hunnit tänka att den här hösten redan är paketerad och avslutad och att vi får satsa på att vara bra på våren i stället, säger IFK-kaptenen Linda Cainberg.

– Inför matchen kände jag att om Dicken tänker att vi har många spelare borta och att de får en enkel match så kanske vi kan ta det här. Efter de senaste veckornas motgångar känns det här oerhört bra.

Skadorna är förstås den stora motgången men också förlusterna i Challenge Cup mot svenska Boden kändes tunga också om IFK spelade en stark hemmamatch.

– Den här matchen visar att allt alltid är möjligt, säger Cainberg leende.

Tillsammans med Inka Jäntti, Kathlen Ax och Johanna Hilli stod hon för lagets samtliga mål då Dicken föll med 28–25.

– Vi är inte så många som gör mål men alla som är med sköter sin roll och lite till. Varje spelare bidrar till den här segern. Det är skönt att se att alla trodde på att vi kunde vinna trots att vi har många skadade, säger Cainberg.

Cupsegern smakar bra efter en kortare titeltorka för IFK. Men segern över Dicken betyder mycket mer än en titel. Den ger självförtroende och styrka inför fortsättningen på säsongen. IFK gick igenom en stor förändring efter vårens förluster mot Dicken då en dryg handfull spelare byttes ut och laget fick en ny tränare. Att köra in nya spelare i laget, få ett nytt spelsystem att fungera samtidigt som sjukstugan är fylld är ingen enkel ekvation att lösa.

– Nu visar vi ju att vi kan vinna. Det är otroligt viktigt för oss. Det är klart att det här bara handlar om en match och att det är annorlunda i en längre matchserie. Men det är viktigt för de nya i laget att komma in och ta en titel, säger Cainberg.

– De är i en situation där vi vunnit en stor match i stället för att vara i en situation där laget än en gång förlorat en final mot Dicken. Det är en stor skillnad.

Besvikelse i Dickenlägret

Medan glädjen var på topp hos de färska cupmästarna IFK satt Dickenspelarna med bistra miner och följde med konkurrenternas firande. De regerande mästarna har haft en komfortabel höst där man radat upp enkla segrar utan att egentligen sättas under press.

Då man första gången stod med ryggen mot väggen klarade Drumsöspelarna inte av att höja sin nivå.

– Det är för dåligt av oss, säger målvakten Sonja Koskinen.

– Vi gör helt enkelt för många misstag på samtliga positioner. Jag tar ju knappt några skott i mål, vårt försvar är inte tillräckligt bra och i anfallet missar vi mycket. Vi står för många tekniska fel och klarar inte av att slå dem trots att de bara har fyra målskyttar.

Koskinen är både besviken och förbannad efter förlusten. IFK var det bättre laget i finalen men Dicken klarade aldrig av att komma upp till sin bästa nivå. Laget hade stora problem att få i gång sitt anfallsspel mot IFK:s stundvis väldigt aggressiva och höga försvar.

– Vi känner ju till dem och deras spel och det här ska inte hända. Nu ska vi åka hem och lära oss av det här, säger Koskinen.

Med ett IFK med höjt självförtroende och en vetskap att man kan slå Dicken och ett uppretat och revanschsuget Drumsölag kan resten av säsongen – och framför allt vårens finalserie mellan lagen – bli något alldeles extra.

Räkna med ett laddat möte redan på fredag då lagen drabbar samman i Idrottshuset i FM-seriens höstfinal.

HIFK–Dicken 28–25 (13–13)

HIFK: Inka Jäntti 11, Linda Cainberg 7, Kathlen Ax 5, Johanna Hilli 5.

Dicken: Anna Lindholm 8, Tove Salokivi 5, Anna Lindahl 4, Karolina Nylund 3, Jessika Gammals 2, Carolina Böckelman 2, Betina Lillqvist 1.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning