HIFK tappade greppet om matchserien på tjugo minuter

Den här tacklingen, där Lennart Petrell körde in i Jani Hakanpää, fick liv på hallen i den första semifinalen i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

HIFK hade den andra semifinalmatchen i sin ficka efter fyrtio minuter. Men Kärpät hittade en ny växel, satte tre raka fullträffar och utjämnade den underhållande matchserien.

HIFK-Kärpät 3–4 e förl. (1–0, 2–1, 0–2, 0–1)

Det står 1–1 i matcher.

HIFK inledde sin hemmapremiär i semifinalserien med samma flyt som uppe i Uleåborg. Knappa fem minuter in i matchen satte Miro Heiskanen fart på hemmapubliken med en snygg fullträff. HIFK satte i förarsätet mest hela tiden under de två första perioderna, men Kärpät hölls med i matchen tack vare ett blixtmål i början av andra perioden. Och tredje perioden. Ett blixtmål i förlängningen blev sedan avgörande.

– Vår bästa periodinledning var i den fjärde perioden men sedan gjorde de mål. Det rasslade i nätet på ett kargt sätt, säger IFK-coachen Ari-Pekka Selin.

– Vi tappade för mycket puckar och fick inte passningar till en spelare i farten. Vi var inte modiga nog.

Den andra perioden hann bara bli 25 sekunder gammal då Kärpäts unga stjärna Kristian Vesalainen utjämnade till 1–1. IFK:s guldhjälm Erik Thorell, som missade den första semifinalen sedan han fått JYP-spelaren Juha-Pekka Hytönens klubba i ansiktet i den sista kvartsfinalen, kom tillbaka med ett brak då han satte 2–1 innan Oliwer Kaski spädde på med ett powerplaymål.

Lasse Kukkonens reducering kom 63 sekunder in i tredje perioden och förlängningen blev inte heller så värst lång innan Kärpät nätade. Miska Humaloja blev matchvinnare då speluret visade 61.43.

– Kärpät var riktigt bra. De var aktivare i duellerna och mer energiska. Genom det fick de reduceringen, kvitteringen och segermålet. Det här är tufft spel, säger Selin.

Och tufft var det – inte bara mentalt.

Den första semifinalen i Helsingfors var tidvis riktigt het. Halvvägs in i matchen försökte HIFK-kaptenen Lennart Petrell tackla Kärpätbjässen Jani Hakanpää men körde hårt rakt i i axeln på den storväxta backen. Hemmapubliken såg situationen som en tackling mot huvudet och Petrell lämnade rinken och tog en sväng via omklädningsrummet innan han följd av applåder återvände till matchen.

Kort därpå tacklade anfallarlöftet Vesalainen Ryan O'Connor och blev utvisad. HIFK utnyttjade kort därpå ett fem mot tre-läge då Nicklas Lasu fick en tvåa då han slog Juha-Pekka Haataja i huvudet med klubban då han försökte rensa en puck. Men trots fysiskt spel uteblev de riktigt fula trixen.

Kärpät kom in i matchserien efter fem rätt svaga perioder och allt är nu öppet då det står 1–1 i matcher. Selin tror, eller vet, att den svidande förlängningsförlusten inte kommer att påverka resten av semifinalserien.

– Hungern och upphetsningen bara ökar. Det är varumärket i vårt spel. Det behöver vi mer av, säger han.

Den tredje semifinalen spelas i Uleåborg på lördag.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03