HIFK startar damlag – "Det är en stor sak för damhockeyn i Finland"

IFK-fansen får i framtiden också sjunga och jubla för sina damer Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Den stora nyheten från IFK var inte bara att klubben startar ett damlag som inom ett år ska ta steget upp från Mestis till ligan. Det som är minst lika viktigt är att skapa en väg från de yngsta flickjuniorerna till representationslaget.

IFK:s vd Jukka Valtanen och ishockeyförbundets utvecklingschef för flick- och damhockey Tuula Puputti sken i kapp då HIFK presenterade sin storsatsning på flick- och damhockeyn.

IFK grundar inte bara ett damlag som har som mål att ta steget upp till ligan efter nästa säsong – man går långsiktigt in för att utveckla och stödja flickhockeyn och skapa en stig från tidigare junioråren hela vägen upp till representationslaget.

– IFK har inte skött sina förpliktelser och Helsingfors har varit ett svart hål vad beträffar damhockeyn. Nu börjar vi på allvar satsa på flickorna och damerna. Vi vill sänka ribban för att börja spela och vi vill att antalet damspelare ska öka, säger Valtanen.

Damlandslagstränaren Pasi Mustonen och förbundsledningen med vd Matti Nurminen i spetsen talade i vintras om att man har som mål att fördubbla antalet damspelare de kommande åren för att Finland ska hänga med i den internationella utvecklingen. Med tanke på det målet är det livsviktigt att det finns ett lag i Helsingfors och att ett lag med så starkt varumärke och en så lång tradition som IFK jobbar aktivt och synligt för flick- och damhockeyn.

– Det handlar om att alla har rätt att spela. Och det här är ett viktigt steg i IFK:s utveckling, säger Valtanen.

Puputti har svårt att dölja hur nöjd hon är då hon talar om IFK:s satsning.

– Det här är en mycket stor sak för damhockeyn och något som kommer att påverka den positivt och utveckla den mycket, säger hon.

Ett stort problem inom damhockeyn är att majoriteten av spelarna själva måste stå för sina kostnader. Det är bara ett fåtal spelare som kunnat få någon slags ersättning för att de spelar och också spelare som var med och spelade hem OS-bronset i Pyeongchang i vintras var tvungna att söka egna sponsorer, jobba obekväma tider vid sidan om hockeyn och offra all sin fritid på att kunna spela och representera Finland.

– Det skulle vara lätt för IFK att efter OS-framgången gå ut och säga att de satsar på damhockeyn och sedan samla ihop ett slagkraftigt damlag. Därför är jag mycket glad över att det finns långsiktiga planer och att det för IFK också är viktigt att öka spelarmängden och utveckla damhockeyn från de tidiga junioråren hela vägen upp till representationslaget, säger Puputti.

I IFK kommer spelarna i representationslaget inte att ha några kostnader för att de spelar. Inte ens då laget inleder sitt äventyr i Mestis i höst. Lagets budget går på cirka 100 000 euro vilket motsvarar topplagens budget i ligan.

Att kunna konkurrera om spelare med kostnadsfri hockey, IFK:s brand och Helsingfors som stad kan visa sig vara ett väldigt starkt kort då IFK tar steget upp till ligan.

– År 2015 tog vi beslutet att vi ska jobba för att få ett eget damlag. Då vi nu började planera det mera i detalj talade jag med landslagstränaren Mustonen och frågade vad som är viktigast för spelarna, berättar Valtanen.

– Han sade att tillräckligt med istid, bra tränare och starka bakgrundskrafter, chans att spela med killar för att utvecklas men också helt egna tjejlag var viktiga saker.

– Och så är det ju helt oförsvarligt att damerna måste betala för att få spela hockey, slår Valtanen fast.

IFK:s damlag kommer att tränas av Saara Niemi. Niemi har efter sin aktiva spelarkarriär fungerat som talangtränare på förbundet i fyra år och den här säsongen tränade hon Kunlun Red Stars i CWHL-ligan. Stommen av spelarna kommer från IFK:s samarbetsförening Red Wings som spelade i Mestis under den här säsongen. Laget har värvat en handfull nya spelare och en del spelplatser är fortfarande öppna inför nästa säsong.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03