HIFK ställer in tisdagens kamp mot Kärpät – döms att förlora matchen

Det blir ingen ligaishockey i Ishallen på tisdag. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

HIFK:s match mot Kärpät ställs in. IFK, som var i coronakarantän 14 dagar, döms att förlora matchen med 0–1.

HIFK har inte spelat en herrligamatch i ishockey sedan 13:e mars då laget besegrade SaiPa på bortaplan. Efter matchen lämnade en HIFK-spelare ett positivt coronatest och laget försattes i 14 dagars karantän då hela verksamheten stod stilla.

Under karantänsperioden smittades flera personer i IFK:s lag och lagledning. Enligt uppgifter i Iltalehti handlar det om hela 15 positiva coronafall.

Då lagets karantän tog slut i måndags återvände de spelare som inte varit sjuka till träning. På torsdagen meddelade klubben att matchen mot Kärpät som skulle spelas tisdag 6 april ställs in. Orsaken är att IFK:s läkare uppskattar att laget inte kommer att ha tillräckligt många spelare tillgängliga för spel i matchen.

"Vi kan inte äventyra våra spelares hälsa och säkerhet och därför kan vi inte delta i matchen", säger IFK:s sportchef Tobias Salmelainen i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet har spelarna inte återhämtat sig tillräckligt från coronan för att kunna spela i matchen på tisdag. På fredag 9 april ska IFK enligt spelschemat möta Pelicans.

Enligt ligastyrelsens beslut från 15 mars kan ett lag vars karantänsperiod är över inte flytta eller ställa in matcher om man inte får ihop ett lag på grund av hälsoskäl utan då måste laget ge upp matchen. I fall då lag ger upp matchen döms motståndarna till seger med 1–0 och det resultatet förs in i ligatabellen.

Lagen har bara rätt att ge upp en match om läkaren anser att det är befogat.

Serietabellens placeringar bestäms i vår utifrån poängmedeltal i stället för totalt antal poäng eftersom flera lag tvingats ställa in matcher på grund av coronasmitta i laget.

HIFK ligger på andraplats i tabellen. Grundserien avslutas den 13 april.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning