Jubel i Kajana – HIFK spelar ligafotboll 2019

Bild: Lehtikuva/Kimmo Rauatmaa

Sejouren i division 1 varade bara i en säsong. HIFK är tillbaka i ligan efter 1-0 borta mot AC Kajaani. Tuomas Mustonen satte det förlösande målet med tio minuter kvar att spela.

KAJANA

– Nu sätter vi kurs mot huvudstaden och så festar vi rejält. Lär väl inte vara hemma på ett par dagar men det är det värt, säger Teemu Kankkunen som i sedvanlig ordning fått en rejäl dusch med bubbel på sig som tack för ett väl uträttar jobb.

– Stadin Kingit är väl i Helsingfors ett par timmar före oss. Vi har heta linjen öppen med dem hela vägen och så möts vi där de är. Det är med dem vi vill fira, säger Kankkunen.

Framhejade av uppemot 200 supportrar som offrade en natts sömn genom att ta bussen norrut mitt i natten skapade HIFK så många lägen att laget definitigvt borde ha punkterat matchen i ett rätt tidigt skede. Normalt pålitliga Pekka Sihvola var framfusig och kom till lägen han brukar sätta. Nu slickade en boll stolpen och nickarna saknade sedvanlig precision. Kanske att nerverna spelade in också hos en så rutinerad spelare som anfallaren är?

AC Kajaani fick Willy Stephanus utvisad tio minuter efter paus. En tuff tackling gav gult kort och då han till synes ännu lätt knuffade till domaren fick han en varning till. Något som underlättade HIFK:s uppgift betydligt.

Inför den sista omgången hade tabelltvåan KPV fortfarande chansen att snuva rödtröjorna på direktbiljetten till ligan. Karlebylaget var piskat att vinna sin hemmamatch mot KTP, samtidigt som HIFK inte skulle få ta poäng mot AC Kajaani.

KPV klarade sin andel med bravur och spöade sina gäster från Kotka med 3–0.

Men då Tuomas Mustonen med tio minuter kvar från närhåll krutade in matchens enda mål stod det klart att HIFK spelar ligafotboll nästa år. För KPV:s del väntar kval mot nästjumbon från ligan. Första matchen spelas på onsdag.

För HIFK:s del väntar inga fler ångestmatcher i år. I stället kan man ta vinterpaus med vetskapen om att de stjärnprydda 2019 igen kan titulera sig ligalag.

Starkt av HIFK att trots en hel del problem under säsongens lopp bärga direktbiljetten.

Mustonen har hela säsongen hört till lagets nyckelspelare. På något sätt passade det in att han avgjorde i Kajana.

Vad ska ni göra på bussfärden ner till Helsingfors?

- Vi får se. Uno spelar vi inte då Matiaa Hänninen ligger så långt efter att han snart blir otröstlig, skrattar Mustonen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning