HIFK segrade i derbyt som hade allt och lite till

HIFK firar 4-3-målet som knäckte HJK i ett underhållande derby. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Sju mål, två straffar, två klackar i högform, pitch invasion och ett segermål i slutminuterna. Årets första Helsingforsderby bjöd på allt man kan önska sig. HIFK vann med 4-3 trots ett massivt spelövertag för HJK.

– Det var en lite märklig känsla att följa med första halvlek från bänken. Vi har full koll på läget och trummar på och jag sitter och väntar på vårt första mål. Och så står det plötsligt 2-0 till HIFK, säger HJK-mittfältaren Rasmus Schüller.

Då hade HJK inledningsvis bjudit upp till en dans som HIFK inte kunde svara på.

Den första HJK-attacken kom i första minuten då HIFK-klacken bestämde sig för att bränna av tiotalet bengaler bakom Arnold Origis mål. Röken låg tät som den berömda stenkolssmoggen i London på 50-talet.

HJK hade tre-fyra kvalificerade avslut under det anfallet. Origi höll undan med hjälp av ett uppoffrande försvar som nog hade behövt några orienteringslampor för att hålla koll på alla tokrusande Klubispelare som kom från alla håll. Det var rökigt, stökigt och kaotiskt.

Men så vände HIFK om snabbt, Vitinho fick lite ytor på sin kant och kom in i straffområdet och försökte hitta Adama Fofana. Fofana fick halvträff på bollen som blev till ett perfekt inlägg för Sakari Tukiainen att sätta pannan till. 1-0 HIFK.

Efter det fick HJK svårare att ta tag i spelet. Fotbollsmatcher i allmänhet, derbyn i synnerhet, avgörs långt på det mentala planet och HIFK:s ledningsmål kom som en riktig kalldusch.

Fem minuter senare bjöd hemvändande Markus Halsti HIFK på mål nummer två. En totalt misslyckad nick bakåt överrumplade Ivan Ostojic och i löpduellen vann Joel Mattsson med 100-0. Avslutet var kyligt, 2-0.

– Jag ser ju direkt att här finns chansen att hugga. Jag är rättvänd och får någon meter på honom. Så tvekar jag väl lite om jag ska gå lite närmare men bestämmer mig för att skjuta utanför straffområdet, säger Mattsson.

Halsti, hemvändande efter många år utomlands, hade kanske inte sin bästa dag på jobbet.

– Jag är ändå rätt nöjd med mitt passningsspel. Men den passningen folk kommer att komma ihåg är den passningen jag misslyckades med, säger Halsti som byttes ut i paus tillsammans med herrar Murillo, Brown och Hannola.

Före det hade Atomu Tanaka reducerat till 2-1 och Mostagh Yaghoubi, verkligen på spelhumör, gjort 3-1 på en tveksamt dömd straff.

Massiv forcering

HJK-tränaren Toni Koskela ruskade om laget rejält i paus. Fyra byten då Schüller, Daniel O'Shaugnessy, Lucas Lingman och Tim Väyrynen kom in. Ingen dålig bänk Klubi hade i går heller.

Schüller visade direkt att nu är det allvar. En perfekt glidtackling på Yaghoubu var en fingervisning om den anstormning som komma skulle.

O'Shaugnessy fann Roope Riski med en perfekt boll och Riskis avslut höll inte helt oväntat klassen.

– Jag är väldigt nöjd och stolt över sättet vi kommer igen och pressar tillbaka dem efter paus. Ett härligt derby på alla sätt, synd att det inte kunde vara utsålt, säger Schüller.

HJK kom i anfall efter anfall och hemmalaget tvingades slå ifrån sig. Mittbacksklippan Hannu Patronen och målvakten Origi höll Kamraterna flytande.

– De skapar ju en sjujäkla press vid 2-3. De är skickliga och finurliga i sitt spel och sen får de en straff som väl är sådär. Jag vet inte om den var rätt dömd eller inte, säger Mattsson.

Sakari Mattila gick vårdslöst in i en situation och domaren Mattias Gestranius pekade på straffpunkten. Doftade lite kompensation över det domslutet.

Tim Väyrynens kanon var klockren, 3-3.

Lite senare fick Roope Riski en gyllene chans att bli evig hjälte med fem minuter kvar till full tid men den utmärkte Origi avvärjde det läget också. Den kenyanske målvakten är en av de bättre som spelat på finsk mark de senaste tio åren.

– Visst hade vi problem där men jag kände hela tiden någonstans att vi grejar detta. Strax före vårt segermål sade jag åt Sakari Tukiainen att nu fasen sätter vi den, säger Mattsson.

Yaghoubis frispark var bra och Eero-Matti Auvinen var sist på bollen.

– En otrolig känsla att se bollen gå in, säger Mattsson.

Senast då släppte alla spärrar för HIFK-klacken som rusade in på planen. Lyckligtvis, för både matchens och HIFK:s skull, valde klacken rätt snabbt att återvända till läktaren.

– Jag förstår känslosvallet men det är aldrig ok att springa in på plan då matchen pågår, säger HIFK:s mittfältskämpe Jukka Halme.

HJK vann skotten på mål med 17-5 men tvingades lämna planen med förlustens försmädliga smak i munnen.

– Fotboll är inte alltid logiskt, det är väl tanken som slår mig efter en match som denna. Det var en ologisk förlust men jag har varit med om många ologiska segrar också under min karriär, säger Schüller.

Mål: 12 min Tukiainen 1-0, 18 min Mattsson 2-0, 24 min Atom 2-1, 29 min Yaghoubi 3-1, 52 min Roope Riski 3-2, Väyrynen 3-3, 89 min Auvinen 4-3.

HJK 14 9 3 2 34-12 30

KuPS 13 8 4 1 25-12 28

FC Inter 14 8 2 4 25-15 26

FC Honka 13 5 7 1 15-8 22

HIFK 13 7 1 5 19-17 22

Ilves 13 5 4 4 19-20 19

FC Lahti 13 4 6 3 20-20 18

IFK M 13 5 3 5 22-24 18

SJK 13 3 5 5 11-15 14

FC Haka 14 2 5 7 16-29 11

TPS 13 3 0 10 10-23 9

RoPS 14 0 2 12 9-30 2

De sju målen i derbyt:

1-0: HIFK kommer upp lagets första egentliga anfall. Vitinho slår in bollen mot Adama Fofana som får en halvträff. Bollen letar sig till måltjuven Sakari Tukiainen som sätter pannan till, 1-0.

2-0: Rutinerade hemvändaren Markus Halsti får hjärnsläpp, Joel Mattsson sätter fart, kommer ensam igenom och placerar säkert in bollen bakom Hugo Keto, 2-0.

2-1: Japanen Atom knorrar in en vacker frispark från 18 meter, 2-1.

3-1: Ivan Ostojic är på Adama Fofana. Den sistnämnde faller teatraliskt och Mattias Gestranius pekar på straffpunkten. Mostagh Yaghoubin är säkerheten själv, 3-1.

3-2: HJK pressar tillbaka HIFK totalt inledningsvis i andra halvlek. Daniel O'Shaugnessy hittar Roope Riski som styr in bollen från närhåll, 3-2.

3-3: Straff för HJK efter att Sakari Mattila gått med armbågen före in i en närkamp. Tim Väyrynens kanon är välplacerad, 3-3.

4-3: De flesta går och väntar på ett segermål för HJK. Då får HIFK en frispark ute till vänster. Yaghoubis frispark år hårt slagen och hittar till slut Eero-Matti Auvinen som med pannan gör sitt viktigaste mål i karriären så här långt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning