HIFK med kniven mot strupen efter förlust i sudden

Jani Hakanpää firade Kärpäts 1-0-mål.Bild: Lehtikuva/Timo Heikkala

Kärpät har övertaget i semifinalerna efter hemmasegern i Uleåborg.

Ligan, semifinaler:

Kärpät-HIFK 2-1 efter förlängning (0-0, 1-0, 0-1, 1-0)

Kärpät leder med 3-2 i matcher.

Kärpät tog hem den femte semifinalen mot HIFK och leder med 3-2 i matcher. Mikael Ruohomaa avgjorde i förlängningen. Det innebär att HIFK är pressat att vinna i Ishallen på torsdag – annars är säsongen över för Helsingforslaget.

Stämningen var laddad inför den femte matchen. Känslorna gick heta efter måndagens drabbning i Helsingfors.

Hakanpää målskytt

I måndagens match sänkte Jani Hakanpää Juha-Pekka Haataja med vad som såg ut att vara en klockren armbåge i huvudet, men kom undan med en två minuters utvisning. HIFK godkände inte straffet, utan krävde att ligans disciplinutskott utreder incidenten. Det kostade 5 000 euro – och beslutet kom före onsdagens match. Disciplinutskottet ansåg att Hakanpää inte träffade Haataja i huvudet, utan i axeln.

Ironiskt att det var Hakanpää som inledde målskyttet i en målsnål match i Uleåborg, då han krutade in 1-0 i mitten av andra perioden. Hakanpää sköt mot mål, Kevin Lankinen räddade, Miro Heiskanen försökte rensa, men pucken hamnade igen hos Hakanpää vid b-punkten – och han sköt in ledningsmålet bakom en chanslös Lankinen.

Haataja utjämnade

En välförtjänt ledning för hemmalaget, fast det inte var många målchanser för någotdera laget. I andra perioden stod Kärpäts Veini Vehviläinen för 6 räddningar, medan Lankinen tvingades till 14 räddningar.

I början av den andra perioden kom HIFK tillbaka in i matchen. Jarkko Malinen spelade fram till Haataja, som prickade in ett snyggt mål. Teemu Tallberg och Malinen skymde Vehviläinen utmärkt.

HIFK hade också ett fantastiskt tillfälle att ta ledningen, då laget fick spela med fem mot tre i hela 1.39. Sami Anttila var utvisad då Julius Junttila slog pucken över sargkanten. Men Kärpät spelade uppoffrande och effektivt box play och höll fortet.

Ruohomaa avgjorde

Det blev inte fler mål i den tredje perioden, utan matchen gick till förlängning. Det blev en thriller som kunde ha slutat hur som helst, men det var hemmalaget som drog längsta strået.

Med två och en halv minut kvar av förlängningsperioden blev Lennart Petrell av med pucken i mittzonen och Kärpät kunde kontra. Mikael Ruohomaa sköt in 2-1 och avgjorde matchen.

Den sjätte och potentiellt avgörande matchen spelas i Helsingfors ishall redan på torsdag. HIFK måste vinna för att tvinga fram en sjunde match.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00