HIFK klart bättre i säsongens första toppmöte – "Jag hade väntat mig en tuffare match"

Ida Väyrynen och hennes HIFK hade inga som helst problem att besegra Dicken i säsongens första Helsingforsderby. Bild: Filip Saxén

Inför säsongen utpekades Dicken till största mästarkandidat medan regerande mästarna HIFK förutspåddes en tuffare säsong. Men då lagen möttes för första gången i höst var det IFK som var bättre på allt och tog en enkel seger.

Inför lördagens toppmöte i handbollens FM-serie hade både Dicken och HIFK tagit tre segrar i följd i säsongöppningen. Rivalerna har mötts i finalerna de sex senaste säsongerna och efter lördagens möte ser det inte alls ut som en främmande tanke att det blir en sjunde finalserie i följd mellan Helsingforslagen.

Inför säsongen såg Dicken ut som det klart bästa laget medan HIFK, som tappat bland annat Johanna Hilli och Linda Cainberg, förutspåddes att få problem att ta sig till final. Men då lagen möttes i Idrottshuset på lördagen visade IFK att snacket om lagets nedgång är för tidigt.

Efter 20 minuters spel stod det 11–2 på tavlan och matchen var över.

– Jag är lite förvånad över att det gick så här i dag. Jag hade väntat mig en betydligt tuffare match, säger IFK-kaptenen Ida Väyrynen efter matchen.

Då slutsummern ljöd stod det 28–22 på tavlan – ett resultat som inte helt återspeglar matchen. Efter att IFK avgjort gjorde laget vad som krävdes för att ta hem segern. Då Dicken kom närmare ryckte man igen och hemmalaget hade full kontroll över matchen från början till slut.

– Vi kom otroligt bra in i matchen. Vi hade ett fantastiskt försvar och ett lika bra målvaktsspel. Och också i anfallet fungerade vårt spel bra, säger Väyrynen som tillsammans med lagkamraten Ella Holopainen var matchens främsta målskytt med åtta fullträffar.

IFK var bättre på precis allt i matchen. Roosa Niemi var stundtals magisk mellan stolparna och räddade nästan hälften av alla Dickenskott, Väyrynen var ett ständigt hot på niometer och spelade dessutom fram sina lagkamrater till lägen och Holopainens spel på linjen gav Dickenspelarna gråa hår gång på gång.

Dickenspelarna stångade sig blodiga i IFK-försvaret i första halvlek men kom lite bättre in i sitt spel i den andra. Men laget var långt från sin egen bästa nivå – delvis på grund av IFK:s starka spel.

– Inget delmoment i vårt spel var på vår egen nivå i dag. Vi var inte tillräckligt bra i anfallet, i försvaret eller i målvaktsspelet. Vi får en väldigt dålig start och kommer inte riktigt upp därifrån sedan, säger Dickenkaptenen Anna Lindahl.

Vad det katastrofala starten berodde på hade hon ingen förklaring till.

– Det blir lite söndagsspringning för oss i den här matchen, vi gör tekniska fel och tar dåliga avslut. Det är bara att glömma den här matchen och tänka på nästa match, säger hon.

Samtidigt hittade Lindahl ett par positiva saker med matchen.

– Det är bra att Anna Lindholm börjar hitta formen, säger hon.

Lindholm missade stor del av förra säsongen på grund av skada och sköt sex mål i matchen mot HIFK.

Dessutom tyckte Lindahl att laget nådde ett bra resultat med tanke på vilken nivå det egna spelet höll.

– Om vi spelar så här dåligt och förlorar med bara sex mål så vinner vi med tio bollar då vi spelar bra, säger hon.

Ida Väyrynen säger att man i IFK väntat på matchen mot Dicken och att man verkligen ville visa att man är bättre än vad kritikerna påstått inför säsongen.

– Det fanns ju de som ansåg att vi inte kommer att spela i final i år. Jag tror att vi kan ha bevisat att de har fel. Vi har ett bra lag och visade det i dag, säger hon.

– Vi har fått en bra start på säsongen och är i ett bra läge just nu. Mot våren ska vi höja vår nivå.

Räkna alltså med att HIFK och Dicken kommer att gå flera kamper den här säsongen.

HIFK–Dicken 28–22 (16–7)

HIFK: Ida Väyrynen 8, Ella Holopainen 8, Nadja Sterchi 4, Anniina Nyholm 3, Sara Jäntti 2, Petra Gostowski 2, Kathlen Ax 1.

Dicken: Malena Heikkinen 7, Anna Lindholm 6, Anna Lindahl 5, Anna Westerlund 2, Matilda Peitsaro 1, Hanna Nyman 1.

GrIFK-Atlas 25-22 (14–12)

GrIFK: Mathilda Sandblom 6, Johanna Hilli 6, Emma Wickström 4, Sara Sandelin 3, Greta Wirén 1, Carolina Rehnberg 1, Matilda Ohvo 1, Alexandra Karsten 1, Corinna Jensen 1, Linnea Harms 1.

Atlas: Susanna Larkimo 5, Emma von Nandelstadh 4, Mariela Lönnqvist 4, Emma Karvala 3, Sofia Joutjärvi 2, Matilda Cordeiro 2, Wilma Rehnström 1, Alicia Eklund 1.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning