HIFK klar etta i landet efter sjätte raka segern över Dicken

Anna Lindahls Dicken har inte besegrat Ida Väyrynens och Ella Holopainens HIFK på över ett år. Arkivbild. Bild: Markku Ulander / LEHTIKUVA

HIFK sitter stadigt på handbollstronen efter att laget besegrat Dicken för sjätte gången i följd. Kamraterna har avgjort mötena mellan Helsingforsgiganterna snabbt den här säsongen och inför vårsäsongen är HIFK laget att besegra.

Den 9 oktober 2019 tog Dicken en uddamålsseger över HIFK i förra säsongens inledning i Idrottshuset. Sedan dess har lagen mötts sex gånger och HIFK har tagit hem segern samtliga gånger.

Tre segrar i grundserien förra säsongen (33–24, 25–21 och 33–28), en seger i cupsemifinalen (31–25) och två segrar den här säsongen (28–22 och 35–24) talar sitt klara språk. HIFK är för tillfället det bästa laget i FM-serien.

– Den här segern ger bekräftelse att vi gör rätt saker och att vi är på rätt väg. Det känns tryggt och bra att ha tagit så många segrar över dem i följd, säger IFK:s lagkapten Ida Väyrynen.

Hon har inget emot att hennes lag nu är laget att besegra och den största favoriten inför vårsäsongen.

Söndagens match följde rätt samma mönster som säsongens första möte mellan Helsingforsgiganterna. HIFK kopplade greppet genast från start, tog kommandot och avgjorde kampen i ett tidigt skede.

I söndagens match stod det 2–6 på tavlan efter 10 minuters spel och efter 19 minuter var IFK:s ledning uppe i 13–4.

– Vi spelar mycket smart i dag, gör det vi kommit överens om och håller oss till det vi kommit överens om, säger Väyrynen.

– Jag säger som jag sade efter den första segern över dem (Dicken) i höst: Jag hade väntat mig en lite tajtare kamp. Men det känns enkelt att spela då vi lyckas och gör det vi kommit överens om.

I den matchen stod det 11–2 på tavlan efter 19 minuter.

HIFK har hittat en formel hur man knockar rivalen Dicken direkgt i inledningen. För att Drumsölaget ska kunna ta upp kampen med de stjärnprydda den här säsongen finns det mycket som måste förbättras.

Lagets försvarsspel haltade rejält i söndagens match, samarbete mellan målvakt och försvar fungerade inte och då defensiven sviker kommer laget inte heller åt att utnyttja kontringsspelet som varit något av ett varumärke för Dicken. Också framåt fanns det stora problem. Spelarna gick allt för ofta på individuella avslut, tålamodet saknades och bollen fick inte jobba tillräckligt.

– Vi hade en bra matchplan och våra förberedelser var också bra. Men sedan är vi helt enkelt inte tillräckligt fokuserade, säger Dickenkaptenen Anna Lindahl.

Hon är inte nöjd med hur hennes lag presterat hittills under säsongen men vill inte lägga vikt vid att förlustraden mot IFK växer och nu är uppe i sex matcher.

– Det bryr jag mig inte om eftersom det inte spelar någon roll. Vi måste jobba på det mentala nu och få se alla att inse att matcherna mot IFK är som alla andra matcher men lite roligare. Vi måste få alla med och få alla att spela bra, säger hon.

– Vi kan inte besegra IFK om vi släpper in 35 mål. Det räcker inte heller om en eller två spelare står för bra insatser. Alla måste bidra för att vi ska kunna slå dem.

I söndagens match var det främst unga duon Malena Heikkinen och Matilda Peitsaro som presterade på hög nivå i Dicken medan övriga spelare inte spelade så bra som de kan.

– Vi har inte riktigt nått vår potential i höst. Visst har vi haft bra träningar och vi spelade bra mot GrIFK men mot HIFK har vi inte fått till det, säger Lindahl.

I IFK var det däremot många spelare som lyckades. Schweiziska förstärkningen Nadia Sterchi ser ut att bli varm i kläderna och hon grundlurade Dickenförsvaret gång på gång med sina inspel till linjen. Ella Holopainen stod för en stark insats både i anfall och försvar och kapten Väyrynen ställde till med problem för Dickenförsvaret med sitt tunga skytte.

IFK förlorade överraskande mot Sjundeå IF för några veckor sedan. Samtidigt bröts lagets 25 matcher långa segersvit.

– Det är hälsosamt att förlora ibland och jag tror att det gjorde oss gott att förlora den matchen. Och det är bättre att förlora mot någon annan än mot Dicken, säger Väyrynen.

Lagen möts igen 23 januari och en fjärde gång i mitten av mars. Och det är sannolikt att de dessutom ställs mot varandra i cupfinalen i februari och i FM-seriefinalerna senare i vår.

Dicken–HIFK 23-35 (11-18)

Dicken: Malena Heikkinen 8, Matilda Peitsaro 7, Anna Lindahl 3, Tove Salokivi 2, Anna Lindholm 2, Anna Westerlund 1.

HIFK: Anniina Nyholm 7, Ida Väyrynen 6, Nadja Sterchi 6, Sara Jäntti 6, Ella Holopainen 5, Petra Gostowski 2, Kajsa Väyrynen 1, Roosa Niemi 1, Katarina Felixson 1.

HIFK 9 8 0 1 248-190 16

Dicken 10 8 0 2 283-223 16

GrIFK 9 5 0 4 207-190 10

KyIF 10 3 0 7 211-237 6

Sjundeå IF 9 2 1 6 200-230 5

Atlas 9 1 1 7 183-262 3

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning