HIFK förnyar organisationen- Tre nya träningschefer

Olli Orvasto (t.v.), Mika Lönnström och Mike Keeney. Bild: Edward Hultin

HIFK Fotboll förstärker sin organisation på juniorsidan, då man från och med nu har tre träningschefer på lönelistorna.

Olli Orvasto anslöt till HIFK senaste säsong, då han fungerade som lagledare och tränare för representationslaget. Från och med nu får han även en roll på juniorsidan, då han blir föreningens träningschef med ansvar för utveckling av träningsverksamheten.

- Det är väldigt viktigt att HIFK utöver representationslagsverksamheten också utvecklar juniorsidan och det känns fint för mig att få vara med även i denna utvecklingsprocess. Den viktigaste uppgiften inom min roll är att utveckla nivån på kvaliteten inom vårt träningsarbete, säger Orvasto.

Mike Keeney kommer nu att ha ansvaret för HIFK:s spelarutvecklingsarbete, samtidigt som han fungerar som träningschef för åldersklasserna U11-U14 i föreningen.

- Min uppgift är att stöda IFK:s juniortränare. Det här ska synas genom att jag hjälper våra tränare med att planera och organisera träningspass eller helt konkret genom att stöda dem genom att genomföra ett träningspass på planen, säger Keeney.

Mikael Airava, som länge har arbetat inom HIFK:s juniorverksamhet, kommer nu att vara träningschef för åldersklasserna U5-U10. Utöver detta fungerar han även som futsalansvarig inom föreningen.

- Jag välkomnar föreningens beslut att anställa ytterligare två träningschefer för att komplettera och bredda spelarutvecklingsarbetet och tränarutbildningen i HIFK. Genom detta får jag möjligheten att tidsmässigt i större omfattning än tidigare stöda våra engagerade tränare och lagledare i de yngsta åldersklasserna.

För två år sedan genomförde HIFK en del förändringar inom den operativa verksamheten. Redan då inleddes arbetet med en ny verksamhetsstrategi för hela den idrottsliga verksamheten inom HIFK Fotboll.

- Vi tillsatte utvecklingsgrupper, kartlade utvecklingsbehov och gjorde klart för oss vad som kommer att göras och med vilken tidtabell det sker. Nu har vi nått det så kallade tredje skedet, under vilket vi jobbar med en IFK-metodologi, som ska ge våra spelare och tränare ett större stöd inom spelarutveckling och tränararbete, berättar HIFK:s sportchef Mika Lönnström.

– En viktig del av vår värdegrund utöver den ständigt pågående utvecklingen är viljan att samarbeta, något som i praktiken innebär att vi söker samarbete även bland aktörer och organisationer utanför fotbollen. Vi vill lära oss av alla. En synlig del av den här typens samarbete är att utveckla vår verksamhet och vårt träningsarbete tillsammans med HIFK:s ishockeysektion.

- I IFK är det ofta så att det kan ta lite tid före saker och ting börjar hända. Nu har vi kommit så långt, att vi kan skörda en del frukter av det arbete vi har gjort. Vi fortsätter vår utvecklingsresa med den attityden att vi vill förbättra varje delområde, konstaterar Lönnström.

Olli Orvasto blir träningschef med fokus på utvecklingsarbetet.

Mike Keeney blir träningschef för åldersklasserna U11-U14 och har spelarutveckling som specialområde.

Mikael Airava blir träningschef för åldersklasserna U5-U10) och han är också futsalansvarig.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning