HIFK fick ge sig i förlängning – TPS och Lukko möts i final

Det blir ingen final för HIFK som förlorade också den fjärde semifinalen mot TPS. Bild: Roni Lehti / Lehtikuva

HIFK får nöja sig med att spela om bronset i herrarnas ishockeyliga. TPS segrade i den fjärde semifinalen och tog sig till final mot Lukko medan IFK möter Tappara i bronsmatchen.

HIFK har inte vunnit ligaguld i ishockey sedan våren 2011 då laget besegrade Blues i finalerna med 4–0 i matcher. Lagets långa ökenvandring fortsätter efter att IFK förlorade också den fjärde semifinalen mot TPS.

Efter att ha vunnit den första semifinalen i hemmahallen i Helsingfors åkte IFK på tre förluster i följd. Det mest anmärkningsvärda i det hela var att IFK dominerade den första matchen och tog en rätt enkel seger. I den andra semifinalen gjorde laget två rätt snabba mål och var i ledning med 2–1 efter drygt elva minuters spel.

Efter det började problemen för de stjärnprydda. Laget tappade först sin ledning i Ishallen och förlorade matchen med 2–3 efter förlängning.

I den tredje matchen, den första i Åbo, stod IFK för en svag insats och lyckades inte överlista TPS-keepern Karri Rämö en gång då TPS kunde spela hem en komfortabel 3–0-seger.

– Vi fick en bra start på semifinalserien och också den andra matchen var bra om vi ser på den första halvan. Då började TPS få grepp om matchen och deras skridskoåkning var stark. Det fortsatte också i den tredje matchen. Det är klart att det är små marginaler som avgör då två av matcherna avgörs i förlängning men faktum är att TPS var starkare i skirdskoåkningen och i kampspelet, sade IFK-tränaren Pikkarainen.

IFK:s måltorka blev till slut 156 minuter och 38 sekunder lång innan Jesse Saarinen satte 1–1 i början av den tredje perioden i den fjärde matchen. Då Henrik Borgström förde IFK i ledning bara fyra minuter senare såg det ut som om laget vaknat och var på väg att komma tillbaka in i matchserien.

– Vi bättrade vårt spela sedan den tredje matchen, det är helt klart. Jag kan vara stolt över spelarna och laget också om det inte gav önskat resultat, sade Pikkarainen.

Efter Josh Kestners kvittering med knappt sex minuter kvar att spela var det Eemil Viro som blev den stora matchhjälten i Åbo då han satte segermålet bakom Frans Tuohimaa 8.54 in i förlängningen.

För IFK:s del gäller det nu att ladda om för bronsmatch mot Tappara.

TPS–HIFK 3–2 (0–0, 1–0, 1–2, 1–0)

TPS till final med 3–1 i segrar.

Tappara–Lukko 0–1 (0–0, 0–0, 0–1)

Lukko till final med 3–1 i segrar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning