HIFK-duo besöker svensk klubb

Nikolas Saira och Alexander Albäck visar upp sig i en vecka för IFK Elfsborg.

Nikolas Saira och Alexander Albäck kommer att gästa svenska IFK Elfsborg. Boråslaget har vunnit flera svenska mästerskap med sitt representationslag som spelar i Allsvenskan. Föreningen är känd för sin juniorverksamhet och har fostrat många spelare som tagit sig ut till europeiska storligor.

HIFK:s organisation är glada över möjligheten som nu erbjuds åt dessa unga spelare.

– Vi ser detta som ett bevis för att HIFK är en bra organisation för unga spelare. Vi vill erbjuda spelare möjligheten att utvecklas samt skapa internationella kontakter med tanke på framtiden, säger styrelsens ordförande Christoffer Perret.

Resan ger spelarna en möjlighet att mäta sig själva emot andra unga spelare i samma situation och samtidigt visa upp sina kunskaper för gästföreningens ledare. Saira är inte ovan med testperioder hos lag utomlands. 19-åringen har tidigare besökt bland annat italienska Udinese. Albäck, 18, är också bekant med svensk fotboll då han spenderade två år i AIK:s akademi innan han flyttade till IFK.

– Jag ser detta som en chans att utvecklas som spelare. En vecka i en klubb utomlands ger mig möjligheten att jämföra min egen nivå mot de lokala spelarna och förbereda mig inför min egen proffskarriär, säger Saira.

Också Albäck är taggad.

– Jag vill bli proffs, så jag är väldigt ivrig att få åka och kolla hur jag passar in i spelets tempo där borta, speciellt med tanke på att alla andra runtomkring mig kommer att ha samma mål som jag, säger han.

Inom IFK:s organisation är man väldigt nöjda med testperioden och även tränarstabens insats i utvecklingsarbetet under säsongen.

– Speciellt nöjda är vi såklart med de unga spelarnas utveckling, men också för att det ökar motivationen och ökar tävlingen inom lagets dagliga verksamhet, berättar sportchef Mika Lönnström.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning