HIFK bryter med kinesiska majoritetsägaren – vd:n: "Mest ledsen är jag för att mindre ägare förlorade pengar"

HIFK-fansen har från första början varit misstänksamma mot den kinesiske majoritetsägaren. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Efter utdragna förhandlingar har HIFK valt att bryta samarbetet med sin kinesiska majoritetsägare.

De långa förhandlingarna mellan aktiebolaget HIFK Fotbolls majoritetsägare Lucas Jin Chang och föreningen HIFK Fotboll ledde inte till något resultat.

Därför har HIFK med vd Christoffer Perret i spetsen nu avslutat förhandlingarna. HIFK:s ligaplats flyttas därmed över i föreningens ägo medan Chang också i fortsättningen är majoritetsägare i ett aktiebolag utan ligaplats.

– Det är synd att vi inte kom fram till något resultat i våra förhandlingar. Med tanke på licensfrågan var vi tvungna att agera nu, säger Perret.

– Mest synd tycker jag om de mindre ägare som gick med och investerade i det aktiebolag som nu blir mer eller mindre värdelöst. Vi ska se om vi kan erbjuda dem en möjlighet att komma med i ett eventuellt nytt aktiebolag i framtiden.

Den kinesiska affärsmannen Lucas Jin Chang blev majoritetsägare i HIFK Fotboll Ab våren 2019. Löftet var då att investera cirka två miljoner euro i verksamheten.

Jin Chang driver också danska ligaklubben Vejle BK. Samarbetet mellan Vejle och HIFK har varit aktivt och spelartrafiken mellan det danska fastlandet och Helsingfors stundtals livlig.

Kinesen har gjort sina pengar på spelaraffärer och då coronaviruspandemin slog till i våras meddelade han att han vare sig har pengar eller intresse av att täcka de förluster pandemin orsakade HIFK.

Jin Chang ville att samarbetet mellan Vejle och HIFK skulle intensifieras så att HIFK i hög grad skulle ha fungerat som farmklubb för Vejle. Det var Chans krav för att investera mera pengar i HIFK. Något HIFK sade nej till.

Under ledning av vd Christoffer Perret började HIFK sondera terrängen efter nya finansiärer.

Enligt Perret finns i nuläget tjugotalet finansiärer som gett löfte om att investera 20 000 euro var. De har förbundit sig att investera om HIFK beviljas ligalicens.

HIFK lämnade in två ligalicensansökningar, en i aktiebolagets namn, en i den registrerade föreningens namn. Nu går man vidare i den registrerade föreningens namn.

Lucas Jin Chang och HIFK förhandlade in i det sista men då parterna kom inte kom överens valde HIFK att flytta över ligaplatsen till HIFK Fotboll rf. Jin Chang är majoritetsägare också i fortsättningen men i ett aktiebolag som saknar ligaplats.

Perret och ligalicenskommittén har ett möte inbokat sjunde december.

22 december kommer besluten om vilka klubbar som beviljas licens.

Den registrerade föreningen tar över skulder, fodringar och ansvar om och när ligalicensen beviljas 22 december.

Perret och licenskommittén har ett inbokat möte sjunde december.

Om HIFK beviljas ligalicens för säsongen 2021 kommer ligaföreningen att fungera som registrerad förening. Ett nytt aktiebolag med de nya ägarna kan komma att grundas inför säsongen 2022.

– Jag är full av tillit att vi beviljas licens men före vi fått den är naturligtvis ingenting helt säkert. Vi har lagt fram en ekonomisk plan som borde räcka. Om vi beviljas licens kommer de nya finansiärerna att gå in med de pengar som de förbundit sig att satsa, säger Perret.

Lucas Jin Changs och Christoffer Perrets samarbete tog slut på onsdagen. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Juristerna gjorde ett bra jobb

Många olyckskorpar kraxade då bomben om kinesen som ny majoritetsägare briserade våren 2019. Många från den hårda kärnan av HIFK-fans var oerhört misstänksamma och också Perret insåg att en dylik deal inte var alldeles riskfri.

– Men sett till allt som hänt måste vi ändå konstatera att det kunde ha gått betydligt sämre. Vi har trots allt fått i en ansenlig mängd pengar från Chang, utan de pengarna hade vi inte överlevt.

Då båda lägrens jurister gått inom det finstilta i avtalen har det allt tydligare framkommit att de skickliga jurister HIFK anlitade 2019 lyckades väldigt bra med sitt jobb. Det fanns hela tiden en bakdörr som kunde användas.

– Visst har de gjort ett fint avtal. Och det var ett krav från vår sida att vi ville ha någon sorts nödutgång om det visar sig att han inte uppfyller de villkor vi kommit överens om. Vi visste vi tog en risk då men en risk vi var tvungna att ta då det ekonomiska läget var vad det var.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning