HIFK börjar kolla coronapass – Innebandy-VM bidrar med nyttig data

Markus Lindström tror inte att kontrollen av coronapass skapar några större problem för HIFK. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

HIFK:s hockeylag börjar kolla coronapass under sina hemmamatcher. Och laget får lite hjälp på traven då innebandy-VM arrangeras i deras hemmahall på Nordenskiöldsgatan.

– Vi har varit förberedda på att ta coronapasset i flera veckor. Och då restriktionerna ändrades var det bara för oss att agera, säger försäljningschef och blivande vd Markus Lindström till HBL.

HIFK:s följande hemmamatch spelas 11 december. Före det ska VM i innebandy spelas i Ishallen och det ser Lindström som något väldigt positivt.

– Vi får ju väldigt bra data från det evenemanget. Och information som hjälper oss att få allt att fungera så bra som möjligt.

HIFK har dragit mycket folk under hösten och början av vintern och köerna har stundtals ringlat långa också utan coronapass och id-bevis som ska granskas.

Hur ska ni undvika ännu längre köer?

– Först och främst måste vi vara oerhört klara och koncisa i vår kommunikation utåt. Och så måste vi se till att vi har tillräckligt med personal och apparater att läsa av coronapassen.

Hur tror du att det kommer att fungera?

– Jag tror att coronapasskontrollen kommer att påverka vår verksamhet betydligt mindre än de flesta tror. Sist och slutligen är detta en bra grej. Det ökar tryggheten på våra matcher för alla, säger Lindström.

VM med coronapass

Herr-VM i innebandy kör i gång i Helsingfors på fredag. Gruppspelsmatcherna spelas i Ishallen och finalveckoslutet avgörs i Arenan i Böle. Alla personer över 16 år måste uppvisa ett coronapass för att beviljas inträde.

– De här arrangemangen kräver lite mera av oss arrangörer och av åskådarna men med rådande arrangemang kan vi garantera en säker tillställning för alla som vill närvara, säger Innebandyförbundets ordförande Pekka Ilmivalta.

Munskydd rekommenderas för åskådarna medan de som jobbar under VM måste bära munskydd.

Ishallen öppnar dörrarna en timme före match, Arenan en och en halv timme före match. På det sättet hoppas arrangörerna att slippa de värsta köerna.

Finland inleder hemma-VM med match mot Danmark på fredag kväll.

En av följande punkter måste uppfyllas för att en person ska anses ha ett giltigt coronapass.

1. Bevis på coronavaccination (minst två vaccindoser)

2. Ett högst 72 timmar gammalt negativt coronatest.

3. Bevis på att man under de senaste sex månaderna smittats med coronaviruset.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning