HIFK ångar mot slutspel med självförtroendet på topp

Arkivbild. HIFK:s Kathlen Ax leder nu damernas skytteliga med 122 mål på 18 matcher.Bild: LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Vårens viktigaste matcher närmar sig och lagets spel börjar hitta sin form, berättar HIFK:s tränare Rostislav Grinishin. I går slog det målhungriga Helsingforslaget GrIFK på hemmaplan med 33-14.

Endast två matcher per lag återstår innan slutspelen i damligans övre- och nedre slutserier. HIFK höll sig kvar i striden om förstaplatsen genom att besegra GrIFK på hemmaplan med 33-14. Under de första tio minuterna ryckte hemmalaget i väg med en sex måls ledning och gästerna från Grankulla hämtade sig aldrig. HIFK lyckades både i anfallet och i försvaret på bred front.

– För det första försvarade vi väl och så fungerade anfallet också. Spelarna höll sig till taktiken genom hela matchen, förklarar HIFK-tränaren Rostislav Grinishin om varför hemmalaget dominerade.

GrIFK däremot hade svårigheter med hemmalagets aggressiva spelstil och passade osäkert igenom hela drabbningen. Enligt Grankullalagets vassaste målskytt Carolina Rehnberg var spelarna något osäkra på planen.

– HIFK hade full fart från början och vi fick inte riktigt försvaret att fungera. Vi räknade fel med deras linje och de kom åt att göra ganska lätta mål. Då vi anföll pressade de mycket bra och det blev svårt att komma i farten med bollen. Dessutom passade vi säkert en tio-femton passningar rakt i händerna på motståndaren, säger Rehnberg som stod för fem fullträffar.

Superba skyttar

Trots att HIFK saknade lagets bästa målskytt Johanna Hilli i mötet mot GrIFK nätade laget ändå över 30 mål – något som de misslyckats med endast fyra gånger i damligan i år. Helsingforslaget har gjort flest mål hittills i ligan.

I Hillis frånvaro klev Kathlen Ax fram och gjorde fyra mål, vilket lyfte henne upp på förstaplats i skytteligan med två fler fullträffar än Hilli. Ax ser ingen orsak för varför hon inte kunde behålla förstaplatsen ända till slut.

– Självklart strävar jag efter att vinna skytteligan, det är alltid roligt att vinna och göra mål. I år har jag en bra chans för det, berättar Ax.

Brukar ni diskutera skytteligans seger med Hilli?

– Vi har faktiskt inte alls talat om det, men någondera av oss två hoppas vi ju på.

Tränare Grinishin anser det som en bra situation för vilken tränare som helst att ha två toppskyttar i laget.

– Det händer sig att det förorsakar problem ifall spelarna endast koncentrerar sig på målskyttet men så är inte läget för oss. Bägge två spelar för laget och det är fantastiskt att få ha dem i truppen, säger Grinishin.

HIFK tror på mästerskap

HIFK har segrat i samtliga av sina fem matcher på detta års sida och ligger nu jämsides med Dicken på topp av den övre slutserien med 16 poäng var. Laget möter i sina återstående matcher BK-46 i Karis och Dicken i Britas. Självförtroendet i laget är högt, försäkrar Kathlen Ax.

– Vi tar nog hem serien i år. Vi har bra flyt på och det känns bra i laget, säger Ax utan något tvivel.

Tränare Grinishin ser Dicken som den främsta utmanaren i kampen om ligatiteln och säger att chanserna för tillfället är "fifty-fifty". Han har dock starkt förtroende i sitt lag.

– Vårt spel är ganska så nära den nivån vi strävar efter. Självförtroendet är högt, speciellt efter vår förra seger över Dicken. Dessutom väntar vi på att Johanna Hilli och Anniina Nyholm ska återvända inom kort.

Grankulla i sin tur ligger på fjärde plats i den övre slutserien och kommer att spela i kvartsfinal.

– Vi försöker förbättra för varje match. Troligtvis kommer vi bli fjärde i övre slutserien och därmed möta KyIF i kvartsfinal, bäddar Rehnberg inför vårens viktigaste matcher.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00