Helsingfors-Vanda satsar hårt på framtiden

Nya terminaler. En ny ingång till terminal 2 kommer att byggas på den nuvarande busstationen framför terminalen. Ingången kommer att täckas av ett stort tak av trä – en hommage till Finlands skogar. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Helsingfors-Vanda flygplats växer så det knakar. I sommar öppnar den nya södra flygeln och om ett år påbörjas nybygget av terminal 2.

Enligt statliga flygtrafiksbolaget Finavias uppskattning har Helsingfors-Vanda flygplats 29,1 miljoner besökare årligen år 2035. Finavia förbereder sig för framtiden genom att rejält expandera flygplatsen.

– I fjol hade vi ungefär 17 miljoner besökare och i år ser det ut att bli ungefär 18,5 miljoner. De nuvarande terminalerna blir ohjälpligt för små, då de redan nu börjar vara rätt så trånga, säger Ville Haapasaari, flygplatschef vid Helsingfors-Vanda.

Den södra flygeln ska börja användas ännu i sommar och kommer att betjäna resenärer som byter från ett flyg till ett annat. Också byggandet av en ny västlig flygel har börjat och den ska enligt planerna stå färdig år 2020.

Trafikformer ska förenas

På måndagen publicerades vinnaren av arkitekttävlingen för ombygget av terminal 2. Terminalen kommer att utvidgas med en ny ingångsbyggnad på den öppna platsen framför nuvarande terminal 2. Också parkeringshuset framför terminalen får ge plats för den nya ingången. En ny underjordisk parkering planeras under flygplatsen.

I planeringen av terminal 2 kommer man att utgå ifrån de brister som den nuvarande terminalen har. Mycket vikt läggs vid att förena flygtrafiken med buss-, tåg- och taxitrafik.

– Grundtanken är att behandla besökare mera jämlikt. Flygplatsens ingång är inte bara vacker och lättillgänglig för de som kommer med taxi, utan också för de som kommer med buss och tåg. Till exempel kommer en lättare åtkomlig rulltrappa till tågstationen att byggas, säger Juho Grönholm vid arkitektbyrån Ala, som planerat det vinnande bidraget.

Terminalen speglar Finland

Check-in och säkerhetskontrollerna kommer att flyttas till den nya byggnaden, medan den nuvarande terminalen blir vänteområde med butiker och kaféer.

Det vinnande bidraget har tagit mycket inspiration från bland annat finska konstnärer som Tapio Wirkkala och Laila Pullinen. Finsk natur har inspirerat det svallande trätaket som kommer att täcka byggnaden.

– Trä som byggmaterial valdes för att ge en känsla av värme, säkerhet och närvaro i den annars så mekaniska processen på flygplatsen. Så är ju Finland också skogarnas land, säger Grönholm.

– Visst är trafikarrangemangen en mycket viktig del av det hela, men så vill man ju också att flygplatsen är vacker i nyanlända utlänningars ögon. Flygplatsen fungerar som ett slags visitkort för Finland. Det är en port till och från landet, säger Haapasaari.

Skyltar på kinesiska

I de nya delarna av flygplatsen ska internationella besökare bättre tas i beaktande, säger Finavias tekniska chef Henri Hansson. Speciellt det stigande antalet kinesiska besökare uppmärksammas med bland annat fler infoskyltar på kinesiska och språkkunnig personal.

Enligt Hansson har man också beaktat hur möjliga framtida byggprojekt kan integreras med flygplatsen, till exempel en tågtunnel från Tallinn eller från stambanan.

– Det underjordiska byggandet planeras så gott det går med tanke på framtida trafikförbindelser, säger Hansson.

Den nya tilläggsbyggnaden framför terminal 2 ska enligt planerna vara färdig år 2020. Efter det börjar den nuvarande terminalens omvandling till vänteområde.

De nya sydliga och västliga flyglarna är märkta på bilden med rött. Bild: MML 2014

Fantombild av västra flygeln från norr. Bild: PES-arkkitehdit Oy,

2016 hade flygplatsen 17 miljoner besökare och i år väntas siffran bli 18,5 miljoner.

År 2035 uppskattas 29,1 miljoner resenärer besöka flygplatsen.

I sommar färdigställs en sydlig flygel och år 2020 en västlig flygel.

Terminal 2 utvidgas med 103 000 kvadratmeter till 2020. Då är terminalens hela areal 250 000 kvadratmeter, eller tio stycken riksdagshus.

Finavias utvecklingsprogram på 900 miljoner euro siktar på att förstärka Helsingfors-Vanda flygplats ställning internationellt och som en viktig knutpunkt mellan Europa och Asien.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning