HFD slår fast: Polisen fick inte förbjuda konstverk med naken kvinna

HELT I SIN ORDNING. Det här konstverket, där en äldre kvinna satt i en glasmonter vid Narinken, borde polisen ha lämnat i fred. Det slår högsta förvaltningsdomstolen fast. Bild: Lehtikuva / Teemu Salonen

Polisen hade ingen rätt att förbjuda en konstföreställning där en äldre kvinna var naken. Det slog Högsta förvaltningsdomstolen fast på tisdagen.

Fallet handlade om den nederländska konstnären Dries Verhoevens verk Ceci n'est pas, där en över 80 år gammal kvinna sitter naken i ett glasskåp med peruk på huvudet och en mask förställande en ung kvinna över ansiktet.

Verket visades utanför Glaspalatset i november 2014. Efter att polisen satt stopp för nakenheten hade kvinnan på sig underkläder.

Polisen motiverade förbudet med att verket var sedlighetskränkande. Förvaltningsdomstolen var av samma åsikt men Q-teatteri överklagade beslutet till HFD.

HFD betonar att yttrandefriheten kan begränsas bara i ytterst exceptionella fall. I det här fallet anser HFD inte att det fanns några lagliga skäl att förbjuda performansen.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning