Heureka firar jubileum med "svart hål"

"Musta tuntuu..." har planerats av arkitekten Pentti Kareoja och skulptören och grafiska designern Aimo Katajamäki. Bild: Heureka

Ett konstverk som ska föra tankarna till rymden och svarta hål kommer att uppföras på gårdsplanen utanför vetenskapscentret Heureka, 30-årsjubileet till ära.

För att fira sina trettio år utlyste Heureka tillsammans med Elsäkerhetscentralen STEK en idétävling, och vinnare bland 65 bidrag blev förslaget "Musta tuntuu..." av arkitekten Pentti Kareoja och skulptören och grafiska designern Aimo Katajamäki.

Meningen är att verket ska föra tankarna till rymdens mysterier: svarta hål, solförmörkelser, mörk materia och energi. Det svarta klotet är gjort av elastiska svarta trådar som rör sig lite i vinden. Verket leker med optiska lagbundenheter och illusioner, och en central del av verket är en ljusprojektion som i mörker ger sken av en korona runt klotet.

På andra plats i tävlingen kom Henrik Amberlas och Sara Pathiranes förslag "Horisontti" och på tredje plats Maaret Syväojas och Aleksi Tegels förslag "Käämi".

"Musta tuntuu..." kommer att uppföras på gräsmattan framför Heureka. I Heurekas entréhall kan man se en utställning med alla tävlingsbidrag den 20-29 mars.

Det svarta hålet ställs upp för att fira Heurekas 30-årsjubileum. Bild: Heureka

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning