Hettan och höjden Toyotas nya utmaning

I Sverige körde man genom is och snö – i Mexiko gassar solen uppe i bergen. Bild: AFP / Lehtikuva / Jonathan Nackstrand

Toyota och Jari-Matti Latvala har fått en lovande start på säsongen. Årets första grusrally blir igen något nytt för Tommi Mäkinens adepter som kämpar om VM-poäng i den mexikanska hettan på nästan tre kilometers höjd.

Jari-Matti Latvala leder VM-serien då rallyvärldens blickar vänds mot Mexiko där säsongens första grusrally går av stapeln under veckoslutet. Stallchefen Tommi Mäkinens team Toyota har varit vårvinterns utropstecken och Latvala sitter i en helt ny sits: han har värsta rivalen Sebastien Ogier bakom sig i VM-sammandraget.

Toyota har testat mestadels på grus men det mexikanska rallyt är ändå ett hopp mot det okända.

– Vi är rätt så säkra på det här underlaget men det finns ett frågetecken: kombinationen av hög höjd och hög temperatur. I fjol testkörde vi i Spanien då det var 40 grader varmt och teamet har jobbat hårt med att få motorn att funka på hög höjd, men hur det fungerar i verkligheten vet ingen, säger Mäkinen till wrc.com.

Fordförarna Ogier och Ott Tänak flåsar Toyotas förstakusk Latvala i nacken och Citroën och Hyundai har i säsongens första tävlingar också visat sin konkurrenskraft. Framför allt Hyundais olycksdrabbade Thierry Neuville, som avbröt från tätplatsen i säsongens bägge rallyn, kommer att vara farlig i Mexiko.

– De bästa nyheterna har varit att konkurrensen i rallyn verkar vara riktigt hård med flera konstruktörer som noterar snabbaste tider. Det är bra för sporten, säger Mäkinen.

Ingen segerkamp för Latvala?

Jari-Matti Latvala har fått en rivstart på säsongen men i Mexiko har han foten på bromsen. Han startar som första bil på de hala och lömska grusvägarna.

– Jag får ploga upp vägen för de andra vilket kommer att vara krävande på de ökänt hala vägarna. Att köra om segern blir säkert svårt och målet är därför att vara bland de fem bästa och köra in viktiga VM-poäng. Rallyt är tufft för motorn då man som högst kör på en höjd över 2 700 meter över havsytan, säger Latvala.

Toyotas andra bil rattas som tidigare av Juho Hänninen. WRC2-klassens regerande världsmästare Esapekka Lappi får enligt preliminära planer debutera och hoppa i den tredje Yaris WRC:n i säsongens sjätte VM-rally, som körs i maj i Portugal.

Mexikos VM-rally inleds natten till fredag finsk tid.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54