Hett emotsedd ufo-rapport väntas landa i dag

Ufon och rymdvarelser fascinerar många. I dag väntas USA:s försvarshögkvarter Pentagon presentera en rapport i frågan. Bilden är tagen vid en alien-festival i Argentina för några år sedan. Bild: Natacha Pisarenko/AP/TT

Mystiska flygande objekt med oerhörda accelerationsförmågor – vissa med förmåga att undvika radar och utan uppenbara tecken på drivkraft.

Genom åren har USA:s försvarshögkvarter Pentagon samlat ett antal bilder och videoinspelningar av ufon eller "oidentifierade luftfenomen (uap)", som de kallas inom försvaret. Vad de egentligen föreställer är frågan – och i vintras begärde kongressen en detaljerad rapport om saken.

Denna hett emotsedda lunta väntas under fredagen och ska enligt medier innehålla detaljerad analys av data och de underrättelseuppgifter om ufon som samlats in av flygvapnets underrättelsetjänst, FBI och försvarets särskilda insatsstyrka för uap.

Slutsatsen riskerar dock att bli något blek, rapporterar tidningen The New York Times som har intervjuat ett stort antal inblandade tjänstemän. Inga bevis har hittats för att objekten styrs av okända livsformer, det vill säga rymdvarelser – men det finns heller inga bevis för motsatsen, enligt tidningens källor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning