Heta nudlar med kokosmjölk och räkor

Heta nudlar kryddas med röd thailändsk currypasta, lime, kokosmjölk och koriander. Toppa med stekta räkor. Bild: TT

Curry kan vara gul, röd eller grön. Styrkan varierar från hyggligt mild till eld i munnen. Här väljer vi röd thaicurry.

För 4 personer, 15 minuter

200 g äggnudlar

1 påse wokgrönsaker, 500 g

1 rödlök

rapsolja

1–2 msk röd currypasta

1 burk kokosmjölk, 400 ml

1 msk färskriven ingefära

1 tsk torkad koriander

1 limefrukt

salt eller fisksås

Att äta till:

400 g skalade räkor

1/2 msk thailändsk röd curry, torr krydda

thaibasilika

Gör så här:

1. Tina wokgrönsakerna. Koka äggnudlarna två minuter i vatten. Tippa upp i durkslag, spola av i kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt. Skala och strimla rödlöken.

2. Hetta upp en vid stekpanna eller en wok. Snabbstek grönsaker och rödlök i olja. Lägg i nudlar och röd currypasta. Slå på kokosmjölken och låt koka upp. Krydda med ingefära, koriander och det yttersta rivna skalet från en lime samt fruktsaften. Smaka av med salt eller fisksås.

3. Vänd skalade räkor i den torra curryn och stek hastigt i rapsolja. I praktiken ska räkorna bara vända i pannan så att de inte hinner dra ihop sig. Fördela nudlar, sås och grönsaker i djupa tallrikar och toppa med räkor. Garnera med thaibasilika.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning