Heta känslor på motorcykelmässan

Polisbåge. I samband med Finlands 100 år av självständighet har Motorcykelmuseet i Lahtis en avdelning med rubriken "Finsk motorcykling 100 år". Där finns olika äldre motorcyklar, som har haft betydelse t.ex. för trafiksäkerheten. Bild: Alan Bridger

Förslaget till motorcykelskatt må ha satt sordin på stämningen under vintern, men nu är det vårkänslorna som gäller. De är starkare än andra känslor, och under veckoslutet väntas omkring 60 000 personer till MC-mässan i Helsingfors.

Glansen av blänkande krom blandas med doften av nytt läder. En mängd bekanta från olika delar av landet återser varandra på det vanliga stället. Nya körställ och hjälmar ska granskas, nya prylar till hojen ska skaffas för nästa säsong. Framför allt ser man nya motorcyklar, allt från små femtiokubikare och elmotorcyklar till lyxiga och mäktiga tourers. Allt detta och ännu mer bjuder MC-mässan i Helsingfors på nu under veckoslutet.

De är fredag morgon och klockan är någon minut i tio. En kompakt massa motorcyklister väntar redan på att dörrarna vid norra ingången till Mässcentrum skall öppnas exakt klockan tio. Inne i hallarna poleras ännu de sista hojarna på de olika importörernas avdelningar, men också i Petrol Circus, temahallen där det står ett hundratal specialbyggen i olika kategorier. Vissa av dem är verkliga konstverk, alla är resultatet av många arbetstimmar i garaget. Hantverket både syns och känns. I Petrol Circus -hallen kan publiken också se hur hojarna och delarna till dem framställs för hand.

Den engelska märket Triumph satsar hårt på nostalgi. Hetaste nyheten heter Bonneville Bobber och ser ut ganska lika med farfars hoj från femtiotalet. Under den nostalgiska yttre finns dock helt dagens teknik. Bild: Alan Bridger

I hallen finns en hel avdelning där plåtslagare formar en vanlig plåtskiva till de mest otänkbara former och saker. Bredvid plåtslagarna finns en svetsare. Han färdigställer ramen till en customhoj mitt framför ögonen på publiken. Sedan finns det också målare som visar vad allt man kan åstadkomma med bara några genomtänkta penseldrag.

Japansk nostalgi

Nostalgi och bevarande av gamla motorcyklar gäller numera inte bara europeiska och amerikanska märken. Också de japanska märkena har för länge sedan nått åldern för museiregistrering i Finland.

Utan avgaser. Zero tillverkar eldrivna motorcyklar, något som verkar vara framtiden. Bild: Alan Bridger

Föreningen för bevarande av gamla japanska motorcyklar i Finland, Japsistarat, har redan verkat i 25 år. Klubben hedrar jubileet med en avdelning där man kan se tiotals fint renoverade och bevarade japanska motorcyklar ända från början av 1960-talet.

Finland var ju ett av de första länderna i Europa som börja importera japanska motorcyklar. Den verksamheten startade i början av 1960-talet. De finländska importörerna av Honda och Kawasaki, Oy Brandt Ab och SGN, är samtiigt de äldsta importörerna av respektive märke i hela Europa. Just de två märkena står också i år för ett par av de häftigaste nyheterna på MC-mässan: Honda CBR1000 RR och Kawasaki Z900.

Innebanan i Mässcentrum erbjuder en chans att provköra 40 olika nya motorcykelmodeller på riktigt. Bild: Alan Bridger

Man kunde tro att tidpunkten för MC-Mässan i Helsingfors, det första slaskiga veckoslutet i februari, inte är den allra bästa tänkbara med tanke på provkörning av nya modeller. Då har man förstås fel.

Stilig och smart. Indian har förutom körplagg också ett stort sortiment av fritidskläder. Bild: Alan Bridger

I Mässcentrum finns nämligen just nu en asfalterad inomhusbana i hall 7. Provkörningsbanan är i själva verket den största i sitt slag i Europa. Där kan publiken testa över 40 nya motorcykelmodeller. Bland dem finns också de nyaste eldrivna motorcyklarna av märket Zero.

Historiskt. På Japsistarat -avdelningen kan man se japanska motorcyklar från de häftiga 60- och 70-talen. Bild: Alan Bridger

Med ledning av fredagens publik kan man vänta sig att siffran också i år kommer att stiga till omkring 60 000 besökare. I fjol var antalet besökare 60 589.

Den häftigaste dagen på MC-Mässan är förstås lördag. Då kommer mc-folk från hela landet till Mässcentrum. Delvis för att möta vänner och bekanta från olika delar av landet, men framför allt för att se och känna de nyaste motorcyklarna och prylarna. Ett tips är att kasta ett öga på programbladet. Motorcykelmässan i Helsingfors bjuder på mycket annat intressant vid sidan av maskiner och tillbehör.

Shopping. En sak man kan göra på MC-mässan är att jämföra olika märkens hjälmar och prylar som annars sällan finns på samma plats. Bild: Alan Bridger

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning