Het thaisallad med räkor

Som Tam heter den här salladen i original. Då görs den på torkade räkor och grön omogen papaya – det är väldigt viktigt att den inte är orange och mogen. Hittar man inte det funkar det med vitkål. Bild: Janerik Henriksson/TT

En klassisk thailändsk sallad. Syrlig, stark och salt på samma gång.

Thaisallad med räkor

För 4 portioner, 20 minuter

1 grön omogen papaya (finns i asiatiska butiker)

eller cirka 600 g vitkål

3 cm färsk ingefära

3 vitlöksklyftor, hackad eller riven

2 tsk sesamolja

250 g skalade räkor

1–2 röda chilifrukter, urkärnade

1 1/2 msk råsocker

1–2 limefrukter

4 tsk fisksås

1/2 dl torrostade jordnötter, grovhackade

färsk koriander

ev. några cocktailtomater

Gör så här:

1. Skala och riv ingefära och 1 klyfta vitlök och blanda med sesamolja. Gnid in räkorna med blandningen och låt stå och dra medan du gör resten.

2. Skala papayan och riv den grovt, alternativt strimla eller hyvla vitkålen fint.

3. Finhacka chili och resten av vitlöken, blanda med socker, limesaft och fisksås. Blanda dressingen med papayan och krama in den ordentligt med händerna.

4. Blanda ned räkorna. Smaka av med eventuellt mer limesaft eller fisksås. Strö över hackade jordnötter och garnera med färsk koriander och eventuellt några cocktailtomater.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning