Het luft håller hemmet mögelfritt

Årlig händelse. Bostadsmässan arrangeras i år i S:t Michel med temat boendets inverkan på hälsan. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Fukt- och mögelskadade byggnader påverkar hundratusentals finländares liv och det är väldigt svårt att renovera byggnaderna. Det här uppmärksammas på årets bostadsmässa i S:t Michel där temat är boendets inverkan på hälsan.

Förutom den trivsamma miljön vid Saimens strand, syns temat också i att man vill förebygga hälsoriskerna med inomhusluften.

En av innovationerna som ställs ut på mässområdet i Kirkonvarkaus i S:t Michel är ett uppvärmningssystem som skyddar mot fukt. Det har tagits fram av Passiivikivitalot och Tulilattia med stöd av Tekes. Idén med systemet är att torr varm luft strömmar i värmerören i stället för varmt vatten och att luften torkar betong och värmer golv på samma gång.

– Lite som en hårtork där den varma luften torkar håret, förklarar arkitektplaneraren Esa Tommola på Passiivikivitalot.

Systemet som patenterades för två år sedan lämpar sig också för annat än nybyggen, till exempel kan man använda systemet vid reparationen av fuktskadade skolor och daghem. Systemet torkar alltså upp byggnadens konstruktioner och ser till att de hålls torra.

MinunVALO-huset på bostadsmässan i S:t Michels. Husets är konstruerat så att mögel inte kan bildas i det. Bild: Vesa Moilanen

Bort med organiska ämnen

Ett annat sätt att undvika fuktskador är att säkerställa att ingen fukt kommer in i själva konstruktionerna. MinunLOFT Oy:s lösning har varit att hela lämna bort alla organiska ämnen från konstruktionerna.

– Inga konstruktioner innehåller trä, vilket innebär att mögel inte kan bildas inne i dem, uppger MinunLOFTs arkitektplanerare Petri Eerikäinen som ritat huset MinunVALO.

MinunLOFTs vd Maxim Helle säger att idén till hus utan organiska ämnen föddes av frustrationen över nyheter om allt fler mögelskadade skolor.

– Någon måste erbjuda ett alternativ. Man hör dagligen om nyligen renoverade hus som reparerats slarvigt och det har lett till problem.

Kunnandet ökar

Fuktskador kan också förebyggas med många små åtgärder. Bostadsmässans operativa chef Heikki Vuorenpää anser att det viktigaste är att byggnaden byggs ordentligt.

– Nuförtiden är det också viktigt att informera dem som flyttar in i huset så att de kan använda husets teknologi på rätt sätt, till exempel ventilation och annat liknande. Byggarna ägnar det här allt mer uppmärksamhet och kunnandet blir bättre hela tiden, säger Vuorenpää.

Ett typiskt fel som leder till fuktproblem är enligt honom att man använder ventilationen fel i ett försök att öka energieffektiviteten.

Se åtminstone de här objekten på bostadsmässan i S:t Michel 14 juli–13 augusti:

Objekt 5: Wave. Den stilrent formgivna "vågen" testar gränserna för träbyggande. Huset nära stranden vid Saimen har jämförts rentav med operahuset i Sydney.

Objekt 12: Honka Ankkuri. Ovanpå timmerhusets två vanliga våningar höjer sig ett tornrum med fin utsikt över den omgivande terrängen.

Objekt 23: Talo Vahvaselkä. Mellan huvudbyggnaden och hemmaspat ligger ett atrium med sjöutsikt och sol hela dagen.

Objekt 24: MinunVALO. Tidskriften Deko utsåg huset med stålstomme till årets mässobjekt. Höga rum och stora fönster ger luftighet och ljus.

Objekt 28: Opaali. Studerande vid Etelä-Savon ammattiopisto har byggt ett hus av fyra moduler som vid behov kan flyttas. Huset har till exempel ett system som mäter luftkvalitet och fukt. Mätvärdena kan följas i realtid under mässan.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning