Hertsi räknar med att locka kunder från växande östra Helsingfors

Ett centrum för närservice med ett jämnt utbud av offentliga tjänster och kommersiella aktörer. Så beskrivs Hertsi i Hertonäs i Helsingfors.

Med ett läge invid Österleden och som en tilläggsbyggnad till det nuvarande köpcentret Megahertsi ska Hertsi locka både konsumenter av dagligvaror och hälsovårdstjänster, men också besökare till bibliotek och ungdomsgård. Invid Hertsi byggs också tre bostadshus med 200 ägar- och hyresbostäder. Den totala ytan för servicecentret uppgår till 18 500 m2. Utrymmena ägs av försäkringsbolaget Aktia livförsäkring Ab, Fennia och Rundradions pensionsstiftelse.

– Vi ska erbjuda ett koncept med både offentliga tjänster och den service som konsumenter behöver dagligen. I utbudet finns en stormarknad, ett daghem och ett gym, men till exempel mode och elektronikaffärer ska inte finnas. Av dem finns de gott om i köpcenter österut, säger Hertsis projektchef Heikki K. Hannukkala.

Hertsi hoppas locka till sig kunder från växande områden i öst. Bild: Leif Weckström

För att locka kollektivtrafikresenärer från Hertonäs metrostation byggs en gångbro över Österleden. Också bilister beaktas med en anslutningsparkering för 120 bilar. Det är inte bara kommersiella aktörer som har stora förhoppningar på Hertsi. Hertonäs nya bibliotek och utrymmen för ungdomsverksamhet ska också finnas i Hertsi. Chefen för Hertonäs bibliotek, Anne Mankki, ser positivt på att både bibliotek och ungdomsverksamhet finns i samma utrymmen.

– Våra nuvarande utrymmen på Rävvägen är aningen större än de vi får i Hertsi, men nu får vi centralare lokaler som vi delar med ungdomsverksamheten. Vi räknar med ett större kundunderlag i Hertsi. Vi vill skapa ett bibliotek som attraherar också de som annars inte är användare av bibliotekstjänster, säger Mankki.

Byggandet av Hertsi började i januari och i början av 2020 öppnas dörrarna. Drygt 80 procent av utrymmena är redan uthyrda. Viljo Laine, som är vd för restaurangen Fat Lizard, som öppnade i Otnäs i januari, ser fram emot att öppna en ny krog i Hertsi. Han hoppas på kunder som är villiga att betala några euro till för en högklassigare lunch, men också på konsumenter som vill sitta en helkväll på krogen. Hertsi borde också ha en sysselsättande effekt på krogens verksamhet.

– Jag hoppas på lite synergieffekter från det offentliga. Vi har skriande brist på personal. Kanske att unga som besöker ungdomsgården får upp ögonen för oss för ett framtida jobb, säger Laine.

Invid Hertsi byggs också tre bostadshus med både hyresbostäder och ägobostäder. Bild: Hertsi

Han basar också för gastropuben Treffi Pub som finns på andra sidan Österleden i Hertonäs. Helsingfors östra stadsdelar fortsätter att växa. Laine litar på att tillväxten leder till en ökad omsättning, även om han inte har några planer på att expandera verksamheten efter öppningen i Hertsi.

– Fiskehamnens område blir intressant och därifrån finns en stor kundpotential att hämta. I Otnäs har vi märkt att kunderna rör sig på ett brett område. Det är inte bara närkrogen som gäller. Kundkretsen är internationellare och ställer krav på att restaurangen ska ha flexibla öppettider där man får allt från frukost till nattmat – både i overall och smoking, säger Laine.

Bild: Maija Hurme

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02