Hertiginnan Meghan och prins Harry har fått en son

Rörd och lycklig. Prins Harry fanns med under förlossningen och är stolt över sin hustru, hertiginnan Meghan. Bild: Steve Parsons

Prins Harry och hertiginnan Meghan har fått en pojke, rapporterar brittiska nyhetsmedier. Prins Harry fanns vid sin hustrus sida under förlossningen

Den nyblivne fadern, prins Harry, låter hälsa att både modern och den lille pojken mår "otroligt bra" och att de nyblivna föräldrarna fortfarande funderar på vad den lille ska heta.

Namn som Charles, Thomas, George, Albert och Edward lär ligga bra till.

Prins Harry var överlycklig och märkbart rörd när han på måndag eftermiddag mötte de brittiska medierna. "Den här lilla saken betyder allt", konstaterade den nyblivne fadern och tillade:

– Jag är så stolt över min hustru. Det är otroligt att kvinnor klarar av något så tufft som en förlossning.

Brittiska fans har väntat på kungliga babynyheter i flera veckor redan. Bild: Lehtikuva/AFP/Adrian Dennis

Gossebarnet väger 3,26 kilo och föddes tidigt på måndag morgon. Detta innebär alltså att den lille var född när ryktet om att förlossningen hade kommit igång spreds.

Nyheten om Baby-Sussex är efterlängtad bland de brittiska rojalister som redan flera veckor otåligt väntat på babynyheter.

Men när får vi se babyn? Svar: vi vet inte. Mera information har utlovats under de följande dagarna. Enligt prins Harry siktar de nyblivna föräldrarna på att visa upp sin son om ett par dagar.

Hertigparet av Sussex meddelade i god tid att de vill ha en privat stund av familjelycka innan de visar upp sin förstfödde. Hur lång den stunden ska vara vet vi inte men många har tippat att den första bilden på den lille gossen läggs ut på Instagram.

Prins Harry och hertiginnan Meghan har också gjort klart att de väljer sin egen väg. Det är känt att hertiginnan ville föda hemma även om det ännu inte har bekräftats huruvida hon fick sin vilja igenom. Paret flyttade för några veckor sedan till Frogmore Cottage i Windsor.

Pressuppbådet är enormt. Bild: Adrian Dennis

Kunglig yra utanför slottet Windsor. Bild: Adrian Dennis

Hertiginnan Meghan lät också meddela att hon ville föda under överinseende av sitt eget kvinnliga förlossningsteam och inte med gynekologer som är "kostymklädda män."

Eftersom hertiginnan gick en dryg vecka över tiden är det tänkbart att förlossningen sattes igång och i så fall har den skett på sjukhus.

Förra veckan kom beskedet att prins Harry ställer in en planerad resa till Nederländerna den 8 maj vilket förstärkte uppfattningen om att babyn skulle födas någon dag före det.

Prins Harry och Meghan gifte sig i maj 2018. Bild: Ben Stansall

Meghans mamma Doria Ragland anlände för drygt en vecka sedan till Storbritannien och finns nu vid de nyblivna föräldrarnas sida.

Babyn har inofficiellt döpts till Baby-Sussex och blir nummer sju i den brittiska tronföljdsordningen. Men att den lille får titeln prins eller prinsessa är inte självklart, beslutet tas av drottning Elizabeth. Barnet har dubbelt medborgerskap – brittiskt och amerikanskt.

Prins Harry och hans Meghan gifte sig i maj 2018.

Prins William och hertiginnan Catherine poserar med sin förstfödda, prins George strax efter förlossningen i juli 2013. Bild: Andrew Cowie

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning