Herrklubbståget gick för 50 år sedan

Om ”de gamla skäggen” vill omge sig med endast herrar kan det ju ordnas verksamhet för de olika könen.

Det har uppstått rätt höga vågor och starka emotioner beträffande debatten om herrklubbar. I huvudstaden finns fyra betydande herrklubbar: Börsklubben, Handelsgillet, Suomalainen klubi och Svenska klubben – en del av dem har ett mer eller mindre starkt språkligt inslag.

Dessa klubbar utgör etablerade rum för networking bland personer som är eller har varit aktiva i näringslivet. Inget ont i det – men varför lämna kvinnor på andra sidan staketet? Fokus har nu hamnat på Börsklubben och Handelsgillet – deras ursprungliga syfte har varit och är att främja näringslivet.

Samhällsstrukturen för drygt hundra år sedan var helt enkelt sådan att herrarna dominerade. Det bara var så att "föreningarna i praktiken blev herrklubbar". Om tolv börsbolag har kvinnlig vd och en fjärdedel av styrelseposterna i börsbolagen innehas av kvinnor är det kanske skäl att inse att herrklubbståget gick för ett halvt århundrade sedan om föreningarnas syfte fortfarande är att främja näringslivet. Logiskt sett bör ju stadgarna ändras ifall man vill ändra på syftet.

Jag har i viss mån försökt följa med debatten som pågått, men kan inte erinra mig att jag skulle ha stött på ett enda godtagbart eller sakligt argument varför man inte skulle kunna välja in kvinnor som medlemmar i till exempel just Börsklubben eller Handelsgillet. Om "de gamla skäggen" vill omge sig med endast herrar kan det ju ordnas verksamhet för de olika könen om det nu verkligen finns ett behov för det.

En eloge för styrelserna som strävar efter att följa med sin tid.

Derek Breitenstein medlem i Handelsgillet sedan några år, Esbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning