Herregud! Strandbergs Barbi charmar den finskspråkiga publiken

Christoffer Strandbergs karaktär Barbi de Voro heter Barbi och inte Barbie för att undvika juridiska problem. Bild: SPT/Numi Nummelin

Finskspråkiga barn i dagis och på skolgårdar ropar "herregud" runtom i landet. Det beror på finlandssvenska Christoffer Strandbergs insats i tv–programmet Putous.

– Efter första avsnittet skrek en flicka åt mig i mataffären "varo poliisia" (se upp för polisen). Hon fattade att jag spelar kriminella Barbi och att jag ska akta mig för polisen. Det var smart av henne, och så fick jag skriva en autograf på ett kvitto, säger Christoffer Strandberg.

I oktober började tv–programmet Putous tionde säsong på MTV3. Humorprogrammet är det näst mest sedda tv-programmet på kanalen efter Tanssii Tähtien Kanssa.

I programmet deltar åtta skådespelare som alla har en egen karaktär eller komisk figur de spelar. Sjundeåbördiga Strandbergs karaktär heter Barbi de Voro. Publikresponsen har varit överväldigande. Han får hundratals meddelanden på sociala medier efter varje sändning.

– Jag är överraskad att Barbi gått så bra hem hos unga. Jag hade föreställt mig att Barbi, som parodierar skatteflykt, är en figur för vuxna. Men hennes fysik, förhållandet till barnbarnen och att hon gör förbjudna saker verkar fungera för barn, säger Strandberg.

Karaktären Barbi de Voro är en kriminell mormor som är efterlyst av de flesta myndigheter i Finland. Hon har två barnbarn och hon försöker tala sig ur svåra situationer med hjälp av sin charm. Hon utropar till exempel "herregud" och "elämä on naisen parasta aikaa" (livet är kvinnans bästa tid) stup i kvarten.

– Det är roligt att finskspråkiga fastnat för herregud. Jag valde det för att många finskspråkiga använder ordet av någon orsak. Lärare har berättat för mig att finskspråkiga barn nu springer runt och leker Barbi och säger herregud. Det är ljuvligt.

Inga fler kvinnoroller

Karaktären har funnits i Strandbergs tankar redan länge, och han har upprätt som Barbi tidigare, men under ett annat namn.

På våren, då hans medverkan i Putous bekräftades, bestämde han sig för att han inte skulle spela en kvinnoroll.

Läs också: Christoffer Strandberg: "Jag är barnsligt glad över den här chansen"

Han är nämligen mest känd för de rollerna, och spelar nu också dragkvinna i Helsingfors stadsteaters pjäs Kinky Boots. Han ville därför utmana sig själv och hade redan utformat en manlig karaktär som enligt honom skulle ha passat perfekt i programmet.

– Men sen insåg jag att jag inte själv tycker att figuren är så rolig. Jag visste inte hur jag skulle föra honom i nya riktningar och hur jag skulle hitta på något nytt varje vecka. Då insåg jag att jag bara måste låta Barbi komma. Kombinationen av att försöka vara en mysig mormor och väldigt kriminell är dessutom rolig tycker jag.

Inför det första och andra avsnittet av programmet hade skådespelarna planerat en hel del i förväg, men nu skriver de nya sketcher för varje avsnitt. Det är otroligt mycket jobb bakom de några minuter tv-tittarna får se varje vecka, säger Strandberg.

Barbi kändis på Instagram

Den karaktär som får minst röster i varje program blir utröstad och efter åtta veckor koras vinnaren. Nu har tre karaktärer fallit ur tävlingen och fem är kvar. Av de som är kvar är Strandberg den enda som inte har varit med i Putous tidigare.

– De andra skådespelarna har alla väldigt trogna fans så det är definitivt tufft att ta sig vidare den här veckan. Jag är otroligt glad att jag fortfarande är med, men jag förväntar mig kanske inte att gå vidare.

Strandberg poängterar att det bara är karaktären som blir utröstad. Alla skådespelare är med i programmet ända till slutet och spelar desto större roller i de andra sketcherna i programmet.

Hur det än går i veckans avsnitt är Strandberg övertygad om att karaktären Barbi de Voro lever vidare. Hon har ett Instagramkonto med över tvåtusen följare och många unga har skapat profiler på Instagram som är kopplade till henne.

– Hennes barnbarn Viktor och Emma finns på Instagram och de kommenterar bilder som om de vore Barbis barnbarn.

Den enorma publikresponsen Barbi fått gör Strandberg väldigt glad men det är ändå inte karaktären Barbi som är viktigast. Även personer som kanske inte gillar Barbi har tyckt att Strandberg är duktig och verkar vara en bra typ.

– Att jag blivit så väl mottagen som person gör mig jätteglad. Jag gick med i det här programmet för att jag ville utmana mig själv och hoppas på mer jobb på finska. Jag ville inte göra det för att bli känd, det har jag aldrig drömt om. Men kändisskapet hjälper förstås om jag ska förhandla om kommande tv-program och jobb.

29 år

Komiker och skådespelare

Född och bor i Sjundeå

Har studerat vid Teaterhögskolan i Helsingfors

Är känd bland annat för sina imitationer av Tarja Halonen, Elisabeth Rehn, Drottning Silvia, Arja Saijonmaa, Alexander Stubb och Jörn Donner.

Har satt upp flera föreställningar för teater Viirus i Helsingfors.

2012 och 2013 uppträdde han med enmansshowerna Skamlöst och Stjärnfall runtom i Svenskfinland.

2017 spelade han i Lilla Teaterns revy Det ordnar sig, Sapiens.

Sedan 2015 fram till början av september i år jobbade han för Yle X3M som radioprogramledare och gjorde innehåll för sociala medier.

Tionde säsongen av tv–programmet Putous började den 20 oktober.

I år deltar skådespelarna Terhi Suorlahti, Helmi–Leena Nummela, Lauren Lehtinen, Ernest Lawson, Pilvi Hämäläinen, Timo Lavikainen, Mikko Penttilä och Christoffer Strandberg.

Programmet visas på MTV3 klockan 19.30 varje lördag.

Säsongens mest sedda avsnitt hade över 800 000 tittare.

Finalen är den 8 december.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning